Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: PR Centar, Objavila: M.M.Lj. ]

12. 12. 2019. 15:30 >> 15:36

GRAĐANSKA AKCIJA PORUČUJE

Otvorene izborne liste, jedini spas

Crnogorski građani isključivo treba da podrže stranke koje se zalažu za otvorene izborne liste, jer su one jedini spas, a sve drugo je prevara poručili su predstavnici Grupe građana Građanska akcija.

Predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić je danas ispred Skupštine Crne Gore, istakao da Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva za godinu nije uspio da uradi ništa.

„Njima ne odgovaraju nikakve promjene, nego će oni 1. januara 2020. da slave kad prestanu dalji pregovori oko izmjene izbornog zakonodavstva, jer njima odgovara situacija kakva jeste. Mi se sa tim ne slažemo, nego još jednom želimo da ukažemo na prioritetnu preporuku OEBS-a Crnoj Gori“, rekao je Vujičić.

OEBS je, kako je kazao, uputio četiri prioritetne preporuke Crnoj Gori, o kojima građani ništa ne znaju.

„Oni nam daju preporuku koja glasi da zakonske nadležnosti za glasanje treba izmijeniti tako da su u skladu sa Ustavom. Drugim riječima, ova preporuka pokazuje da ova Skupština nije ustavna, jer zakoni koji tretiraju glasanje nisu u skladu sa Ustavom. Ova Skupština počiva na korupciji i ona je majka sistemske korupcije u Crnoj Gori“, smatra Vujičić.

Skupština i poslanici u njoj, kako je rekao, ne predstavljaju izraz istinske volje građana.

Preduzetnik Vasilije Miličković rekao je da građani treba da isključivo podrže stranke koje se zalažu za otvorene liste, jer su one „jedini spas“.

„Ako nema otvorenih lista, da vi birate poslanike i odbornike, tada vašoj djeci spasa nema. Odmah ih možete slati u inostranstvo. Ovo su zarobljene institucije, ovo je privatna država, ovdje se ne zna ko je gori, vlast ili opozicija. Svi su u korupciji. Nijednog poslanika ovdje nisu birali građani. Birao ga je lider partije, da mu poltroniše, da ga sluša. Ako hoćete budućnost za sebe, za djecu, za Crnu Goru, zalažite se za otvorene liste. Sve je drugo prevara“, smatra Miličković.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR Crne Gore, Momo Joksimović,  istakao je da su poreski obveznici, a posebno penzioneri razočarani radom crnogorskog parlamenta.

„Obavještavam građane da je Aleksa Bečić saopštio da Demokrate kandiduju otvorene izborne liste, a to je kraj partijskoj vladavini i neodgovornosti narodnih predstavnika, jer oni nisu narodni predstavnici, već partijski vojnici“, rekao je Joksimović.

On je kazao da PIR podržava gest Demokrata, jer se ne može, kako je rekao, raspravljati o Zakonu o vjerskim zajednicama koji je „osjetljiv i koji izaziva veliko interesovanje građana“ već, kako je dodao, poslanici sada treba da se isključivo posvete izbornim zakonima.

Nezavisni odbornik u Skupštini Opštine Budva, Stevan Džaković kazao je da je izborno zakonavstvo trenutno gore nego 1905. godine za vrijeme kralja Nikole.

„Imamo još nekoliko dana do kraja rada ove Radne grupe, ali sam ubijeđen da niko neće pokrenuti postupak izmjene izbornog zakonodavstva. Za mene su prvi krivci lideri opozicije i opozicioni poslanici, koji su dokazali da su u sistemskoj korupciji u dogovoru sa vlasti i da su im važnije poslaničke plate, mandati i ostale beneficije nego sloboda građana Crne Gore i ono što je Ustavom zagarantovano“, istakao je Džaković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније