Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

12. 12. 2019. 06:30   >>  06:38 5

RADULOVIĆ SMATRA

Vrata EU i dalje otvorena za CG

Predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore Momčilo Radulović ocijenio je da se novo proširenje ne vezuje za reformu Evropske unije (EU).

 

Podsjećamo, države članice Evropske unije, njih devet, inicirale su nove predloge metodologije proširenja koje će Evropska komisija, prema najavama, usvojiti do kraja januara naredne godine, a koji su znatno povoljniji za Crnu Goru u odnosu na one koje je nedavno ponudila Francuska.

Radio Slobodna Evropa ima u uvid non-paper dokument koje su potpisale Austrija, Češka Republika, Estonija, Italija, Latvija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija kao doprinos za buduću metodologiju u pristupnim pregovorima sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Potrebno je da se održi sposobnost Evropske unije da integriše nove članice bez slabljenja njene unutrašnje koherencije. Međutim, unutrašnja reforma EU ne može biti preduslov za proširenje. Naša vrata ostaju otvorena”, navodi se u dokumentu koje su potpisale ove države.

U dokumentu se podvlači da se ojačani pristup pridruživanju treba nadograditi na postojeći konsenzus o proširenju na osnovu punopravnog članstva u EU kao krajnji cilj, pristup zasnovan na zaslugama i strogo ali pošteno uslovljavanje.

“Principi su i podsticanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa i kompatibilnost sa već postojećim pregovaračkim okvirom”, navodi se u dokumentu.

Radulović smatra da je za nas glavna vijest da ovaj nonpaper ne predviđa prvo reformu Evropske unije pa proširenje, već smatra da taj proces treba da se odvija paralelno.

“U ovom nezvaničnom dokumentu, koji je izvanredna protivteža non-paperu Emanuela Makrona, odnosno Francuske, ima više dobrih stvari za Crnu Goru, a najvažnija je da ne mora da se čeka već da može da se nastavi proces proširenja i pregovora. To znači da se novo proširenje ne vezuje za reformu Evropske unije”, kaže Radulović za Dnevne novine.

Radulović podsjeća na još neke predloge koji su se čuli u posljednje vrijeme u Evropskoj uniji, po kojima bi Crna Gora, a najvjerovatnije i Srbija, mogle da budu zaobiđene i da se nove metodologije neće odnositi na ove dvije države koje su najdalje otišle u pregovorima.

“Ove dvije države će imati mogućnost, ako procijene da imaju određene benefite, da se priključe i budu dio novih inicijativa. Pitanje je da li će se nove inicijative uopšte ticati Crne Gore, a najvjerovatnije ni Srbije. Najvjerovatnije neće” kaže Radulović.

On naglašava da predstoje dugi i teški pregovori među članicama EU, jer sada imamo dva non-papera, a možda ih bude i još, jer je već najavljeno da će se od januara ovakve inicijative razmatrati u EU.

“Do sada su te inicijative bile dosta nejasne. Nakon ovog novog nezvaničnog dokumenta sve je malo jasnije i jasnije su one izjave koje su išle u pravcu da se sve ovo neće ni ticati Crne Gore već da će se ona priključiti EU ovim putem kojim je već krenula”, kaže Radulović.

Naravno, naglašava Radulović, sve je još u sferi nezvaničnog, sve do trenutka kada dobijemo neki prvi radni dokument od Evropske komisije.

“Do tada ne možemo zvanično govoriti kakav će naš evropski put, koji je neupitan, biti i po kojoj metodologiji će biti odrađen.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније