Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

11. 12. 2019. 11:36   >>  11:55 1

ODLUKA U JANUARU

Devet članica EU predložilo novu metodologiju proširenja

Devet zemalja članica Evropske unije iznijelo je zajednički predlog za novu metodologiju proširenja članstva EU, o čemu će Evropska komisija, po najavama, odlučiti do kraja januara iduće godine.

Radio Slobodna Evropa je imao uvid u takozvani "non-pejper" koji su potpisale Austrija, Češka, Estonija, Italija, Latvija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija kao doprinos budućoj metodologiji u pristupnim pregovorima sa zemljama Zapadnog Balkana.

Uz naznaku "Naša vrata ostaju otvorena", u dokumentu devet država podvlači da "ojačani pristup pridruživanju" treba "nadograditi na postojeći konsenzus o proširenju" na osnovu sljedećih principa: "punopravno članstvo u EU kao krajnji cilj; prvo osnove; pristup zasnovan na zaslugama; strogo ali pošteno uslovljavanje; podsticanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa; kompatibilnost sa već postojećim pregovaračkim okvirom".

Devet država članica traži od Evropske komisije da u budućoj metodologiji pregovaračka poglavlja budu grupisana po glavnim oblastima i da se otvaraju paralelno, umjesto uzastopno. Te zemlje smatraju da bi time, međuvladine konferencije EU i zemalja-kandidata za prijem postale "politički relevantnije i interaktivnije".

Posebnu pažnju, devet država članica EU posvetilo je pregivaračkim poglavljima 23 i 24, o vladavini prava.

Te države traže da se vladavini prava pristupi putem prioriteta, jasnih preporuka, i vremenskih rokova.

One smatraju da EU i države članice treba da "pruže veću podršku implementaciji evropske pravne tekovine", posebno suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

One ukazuju da bi razmatranje zakona država-kandidata koji se odnose na ta dva poglavlja trebalo da počne u trenutku odobravanja kandidatskog statusa.

Države potpisnice predloga predlažu, kao politički podsticaj, godišnje susrete EU i Zapadnog Balkana na nivou lidera, kao i veće učešće predstavnika tog regiona na neformalnim sastancima Evropskog saveta (samita EU).

Takođe se predlaže "efikasni i ciljani finansijski podsticaj" koji "nagrađuje i olakšava napredak".

Pominju se "poboljšanje koordinacije finansijske podrške za region" i "povećana saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama, s ciljem povećanja investicija".

Austrija, Češka, Estonija, Italija, Latvija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija smatraju da treba poboljšati i procjenu napretka reformskog procesa uzimajući u obzir stvarni uticaj reformskih mjera na terenu. U to bi, po njihovom dokumentu, trebalo uključiti civilno društvo, poslanike, lokalne vlasti.

Takođe se predlaže godišnje održavanje "Evropske konferencije" na Zapadnom Balkanu, radi "konsultacija i promovisanja dijaloga".

Devet država smatra da bi novim "ojačanim pristupom" došlo do jačanja kredibiliteta cjelokupnog pregovaračkog procesa i do poboljšanja međuinstitucionalne saradnje.

"Napredak u reformama, posebno u oblasti vladavine zakona, trebalo bi da se održi i ubrza", piše devet država EU u "non-pejperu".

One smatraju da bi njihovi predlozi doprinijeli da proces bude sveobuhvatniji i manje fragmentisan, te da bi pregovori omogućili efikasniju pripremu za članstvo u EU, i time bi donijeli "opipljivu korist za građane tokom cijelog procesa".

Taj "non-pejper" je još jedan doprinos izradi nove metodologije koju priprema Evropska komisija, nadovezujući se na predlog Francuske koja je sredinom novembra iznijela svoje predloge o "obnovljenom i ojačanom pristupu" procesu pregovora o prijemu u članstvo.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je potvrdio da će u januaru Evropska komisija na osnovu svih doprinosa članica utvrditi nov predlog izmjene metodologije procesa prijema.

Taj "obnovljeni pristup" pregovorima o prijemu je neophodan da bi Francuska dozvolila otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što bi se moglo očekivati na evropskom samitu u martu 2020. godine, pod uslovom da nova metodologija dobije neophodnu podršku svih zemalja članica, piše Radio Slobodna Evropa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније