Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

02. 12. 2019. 14:33 >> 17:52

PAŽIN

Do EU samo ako sve institucije budu odgovorne

Nalazimo se u fazi koja zahtjeva da institucije zadužene za vladavinu prava moraju iskazati mnogo više odgovornog rada, individualnog i institucionalnog kvaliteta i konkretne prepoznatljive rezultate u oblastima za koje su zadužene", kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na Savjetu za vladavinu prava.

Na sjednici Savjeta kojim je predsjedavao Pažin, razmotren je,  u prisustvu šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava, Nezvanični radni dokument (nonpejper) Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prave.

"Iako je Evropska komisija u nonpejperu konstatovala napredak u mnogim ključnim oblastima vladavine prava, želim da se fokusiramo na oblasti u kojima možemo i moramo više i bolje. To neće biti moguće ukoliko sve nadležene institucije ne pokažu odgovornost na svim nivoima, polazeći od starješina institucija, pa do svakog nosioca funkcije i svakog službenika", saopštio je Pažin.

Potpredsjednik je naglasio da nema mjesta nikakvoj komociji u obavljanju dužnosti, niti olakom zadovoljavanju formalnim statistikama, već rezultati moraju biti suštinski, takvi da ih mogu osjetiti sami građani, kroz unapređenje pravne sigurnosti, kao najznačajnijeg atributa vladavine prava.

"Samo takav pristup obavezama vodi jačanju povjerenja u pravosuđe i druge institucije, prvenstveno građana, a potom i naših partnera u Briselu", dodao je potpredsjednik.

Prema riječima šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava, Evropska komisija prepoznaje i pozdravlja napredak koji je Crna Gora ostvarila u usvajanju propisa EU, izgradnji institucija i ostvarenju rezultata u brojnim oblastima vladavine prava, ali takođe i ukazuje na niz preostalih izazova.

Članovi Savjeta, rukovodioci državnih institucija zaduženih za oblast vladavine prava, preuzeli su obavezu da, prije usvajanja narednog godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore, izvijeste Evropsku komisiju o napretku u ispunjavanju preporuka iz Nezvaničnog radnog dokumenta (nonpejpera) o stanju u oblasti vladavine prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније