Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

01. 12. 2019. 18:42   >>  21:13 1

DPS

Vlast bi da spriječi destrukciju izbornog sistema

Zvuči paradoksalno, ali je situacija upravo takva - Vlast pokušava da spriječi opozicionu destrukciju izbornog sistema, kazali su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Kluba poslanika DPS-a navode da ta stranka injeni koalicioni partneri ulažu konstruktivnu energiju, zajedno sa međunarodnom zajednicom, da usvoje sve preporuke ODIHR-a i evropske komisije i da izborno zakonodavstvo učine usklađenim sa najboljom evropskom praksom.

"Spremni smo da do 18. decembra usvojimo sva rješenja koja će odraziti preporuku međunarodne zajednice, a time će označiti naše izborne zakone dodatno usklađenim sa tekovinom najbolje evropske i svjetske prakse", navodi se u saopštenju.

Ipak,kako ističu, nijesu sigurni da opozicija želi da poštuje Odluku o radu Odbora i da želi da se fokusira na preporuke međunarodne zajednice.

"Zvuči paradoksalno, ali je situacija upravo takva - vlast pokušava da spriječi opozicionu destrukciju izbornog sistema. Zadovoljni smo, iz parlamentarne većine, sa progresom u saradnji sa Demokratama u pododborima i očekivali nadali se dogovoru ali izgleda kada treba javnost upoznati sa napretkom dogovora, tada se opozicija, nezrelo ali i nevješto trudi da opstruira proces", kazali su iz Kluba poslanika DPS-a.

Najčudnije im je, kažu, to što sada opozicija predlaže novi pristup izbornom zakonodavstvu, i to, kako dodaju, upravo tada kada su uspjeli dogovoriti dio obaveza iz Odluke o ciljevima i radu Odbora za izbornu reformu.

Smatraju da novi pristup nije u skladu sa sistemom ali ni sa Odlukom koju su dosta dugo usaglašavali.

"Skupštinska većina postaje jedini branilac plana koji su dogovorili vlast i opozicija. Od Odluke, koja je dobila podršku međunarodne zajednice, a koja se bazira prevashodno na implementaciju svih preporuka posmatračkih misija ODIHR-a u Crnoj Gori, ne smatramo da treba odustati", ističu iz DPs-a.

Ističu da ne samo što nema vremena za novi pristup, već je on, kako su kazali, krajnje, pravno i sistemski, neodrživ i nesolidan.

"Predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, je već najavio Sekretarijatu redovnu sjednicu za 4. decembar i ona neće biti vanrednog karaktera, već redovnog, a sve teme koje predlaže opozicija, mogu biti uvrštene u dnevni red, ali bi cilj trebao da bude da uradimo dogovoreno i usaglasimo sa ekspertima sa kojima treba da radimo naredih nedjelja", zaključuje se u saopštenju kluba poslanika DPS-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније