Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

08. 11. 2019. 14:55 >> 14:54

IZBORNO ZAKONODAVSTVO

Radni odbori da razmatraju teritorijalnu organizaciju

Radni odbori 2 i 3 razmatraće Predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji i konačna rješenja predložiti Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, dogovoreno je na sjednici tog skupštinskog tijela.

Sedam članova Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva podržali su tu odluku, dok su četiri opoziciona člana bila protiv.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović kazao je da je prirodno da stvari treba dodatno pogledati, ukoliko svi žele kvalitetna zakonska rješenja.

On je pitao članove Odbora da li su saglasni sa tim da sve o čemu su danas razgovarali bude razmotreno u okviru radnih odbora 2 i 3, uz zahtjev predsjednicima tih tijela da ubrzaju te rokove.

Gvozdenović je kazao da odbori 2 i 3 treba da intenziviraju rad oko Predloga izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, jer postoji politički jasan stav da svi žele da unaprijede te stvari.

Profesor Đorđe Blažić smatra da je potrebno prolongiranje roka za završetak rada Odbora.

“Rok je isuviše kratak da bi jedan ovakav posao bio završen”, naveo je Blažić.

On smatra da su sporne određene odredbe u Predlogu izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji je predložila opozicija.

"Nijesam baš siguran da imamo jasna rješenja, sa jasnim mogućim ishodima, ako dođe do toga. Molio bih da se vodi računa o položaju lokalne samouprave u ustavno-pravnom sistemu. Ovo je za mene zadiranje u autonomiju lokalne samouprave. Moraju se tražiti neki drugi mehanizmi”, naveo je Blažić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da se predloženim rješenjima apsloutno ne zalazi u autonomiju lokalne samouprave.

Prema njegovim riječima, Predlog izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji ne narušava Ustav i ništa nije prenijeto sa lokalnog na centralni nivo.

"Ne možemo ovdje da uvedemo zakon o lokalnoj samoupravi. Ovo je materija zakona o teritorijalnoj organizaciji", naveo je Koprivica.

On smatra da predložene izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji nijesu samo značajne za određivanje biračkih mjesta i područja i punu implementaciju Zakona o biračkom spisku, nego i za funkcionisanje zdravstvenog sistema, kao i realizaciju adresnog registra.

Adrese bb su, kako je ocijenio, veliki problem i bunker za razne zloupotrebe.

Predstavnik Demokrata Vladimir Čađenović smatra da Predlog izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji je predstavila opozicija, rješava i otklanja jedan veliki nedostatak, jer, kako je naveo, oko 300 hiljada birača ima adresu bb.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković ocijenio je da predlog opozicije ima dosta manjkavosti.

"Ima dosta neusaglašenosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Adrese bb ne mogu uticati na tačnost vođenja biračkog spiska”, smatra Živković.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša zamolio je da se sjednice Odbora za izbornu reforme ne koriste za promociju partijskih interesa, nego da se članovi fokusiraju na dogovor oko zajedničkih rješenja.

“Kolegama koji u radnom odboru 2, odnosno 3, budu diskutovali o ovom predlogu zakona sugerišem da pogledaju zakone o lokalnoj samoupravi i o državnoj upravi”, naveo je Mugoša.

On je istakao da treba da donose sistemska, a ne ad hoc rješenja.

“Ovo ne mijenjamo samo zbog izbora sljedeće godine, nego da se dogovorimo oko rješenja koja bi trebalo da su dugoročno održiva, da nas ne dovode u situaciju da iz godine u godinu mi mijenjamo zakone značajne za izborni process”, naveo je Mugoša.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju saglasan je da se mora obratiti pažnja na rok za završetak rada Odbora.

"Svi poslanici u Odboru preuzimaju ozbiljnu odgovornost ako to tijelo do 15. novembra ne završi sa radom, a neće završiti. Odnosno on može završiti, ali neće obaviti zadatak koji mu je dat i to ne zbog nekog nezalaganja, već zato što smo preuzeli da za mjesec uradimo nešto za šta treba makar nekoliko mjeseci”, naveo je Koprivica.

Zbog toga, kako je naglasio, treba produžiti rok.
“Predložili smo 31. decembar iz više razloga", rekao je Koprivica.

Govoreći o Predlogu izmjena i dopuna zakona o teritorijalnoj organizaciji, on je naveo da u političkom smislu ne postoji problem.

“Shvatio sam gospodina Živkovića da je to što je opozicija predložila politički prihvatljivo i da treba da se naprave pravne intervencije na Predlogu”, kazao je Koprivica.

Koordinator radnog odbora 2, koji se bavi izmjenama i dopunama Zakona o biračkom spisku, Genci Nimanbegu istakao je da ne treba da se umanjuju prava lokalnih samouprava.

“Predloženim tekstom nijesam siguran da, bar u dva člana, mi to nemamo”, kazao je Nimanbegu.

Kako je naveo, problematika adresa bb nije nikakva afera, to toliko ne utiče na kvalitet izbornog procesa.

“Postoji spremnost svih strana da se u lokalnim samoupravama preduzmu mjere da se to riješi”, dodao je Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније