Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

23. 10. 2019. 19:39 >> 19:37

NESUGLASICE

Vlast i opozicija različito o tehničkoj vladi

Iako iz DPS-a nije saopšteno ništa novo kada je riječ o tehničkoj vladi, jučerašnju poruku sa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, pojedini opozicionari shvatili su drugačije. Zato su, kako kažu, ohrabreni i vjeruju da će Odbor postići cilj. Pridruženi član Boris Raonić apeluje na sve političke aktere da ostave političku borbu po strani, navodeći da su mnogi dogovori već napravljeni.

Član Odbora i poslanik DPS-a Branimir Gvozdenović, juče je kazao da tehnička Vlada za tu partiju nije prihvatljiva.

Iako je ova poruka iz vladajuće partije za pojedine opozicionare bila razlog da saopšte da više neće učestvovati u radu pododbora, neki drugi su je doživjeli kao ohrabrenje.

“Ja mislim da neko nije pažljivo slušao, ili ja ili neko drugi, zato što je Gvozdenović rekao “ne” tehničkoj vladi onakvoj za kakvu je čuo u javnosti. DPS je pristala da razgovara o toj temi. To je ono što je važno”, poručio je nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

“Gospodin Gvozdenović je ustvrdio da neće biti tehničke vlade, a na naše pitanje da li je spreman da ponudi javnu odgovorenost ili ostavku, da li se smije zareći da je neće biti, on je izbjegao odgovor, što znači da politički blefira kako bi opstruirao rad Odbora”, poručio je Momo Koprivica, iz Demokratske Crne Gore.

U DPS-u pojašnjavaju da je na tu priču stavljena tačka. Da razgovaraju o svemu - DA, kaže Nikola Rakočević. Ali kada dobiju konkretan dokument i predlože neku vrstu tehničke vlade.

“A mi ćemo i tada izraziti svoj stav - da nijesmo zainteresovani”, poručuje Nikola Rakočević iz DPS-a.

Politička nadgornjavanja se nastavljaju, a pridruženi član Odbora Boris Raonić nema dilemu.

“Na ovaj način DPS mudro troši vrijeme, sa druge strane opozicija nesinhronizovana i neorganizovana i loše se postavlja prema ovoj strategiji DPS-a i ostaje da svi oni koji ovo gledaju sa strane, da prepoznaju i da pokušaju da ubrzaju proces”, poručio je Raonić.

Jer rješenja, smatra Raonić, već postoje.

“Ovdje su mnogi dogovori već napravljeni, mnogi kompromisi uz posredovanje EU i sada je samo pitanje trenutka ili vremena kako treba da se uradi, u kom trenutku i koliki će biti mandat eventualnog kontrolnog mehanizma u toku izbornog procesa”, naveo je Raonić.

A njegovo formiranje je predviđeno i odlukom o formiranju samog Odbora. To za DPS nije sporno, ali ponavljaju - to nije tehnička Vlada.

“To nadzorno tijelo bi bilo smješteno u Skupštini, sastavljeno od predstavnika vlasti, opozicije, NVO sektora, akademske zajednice i međunarodnih eksperata. Imali bi kraće rokove nego sada, za državne institucije da dostave svu dokumentaciju koju traže u vezi tog Odbora i bili bi redovno saslušavani sve oni državne institucije koje su uključene u izborni proces”, zaključio je Rakočević.

I dok politički akteri tumače jedni druge onako kako kome odgovara, 15. novembar je sve bliži.

Stoga Raonić apeluje na političke partije da se usredsrede na pitanja koje su predmet Odbora, a sve ono što je politička borba i sticanje političkih poena, ostave za, kako poručuje, period nakon toga.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније