Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

04. 10. 2019. 16:02   >>  19:05 1

PAŽIN U TIRANI

Tužioci i sudije da štite pravni poredak CG

Pravni i institucionalni okvir, koji garantuju nezavisnost pravosudne grane vlasti u Crnoj Gori, podrazumijeva visok stepen odgovornosti svakog nosioca pravosudne funkcije pojedinačno, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na konferenciji ministara pravde Zapadnog Balkana danas u Tirani.

"Opravdano je očekivanje građana da tužioci i sudije treba beskompromisno da štite pravni poredak Crne Gore i to je jedini put ka izgradnji povjerenja u sudsku i tužilačku organizaciju", saopštio je Pažin. 

"Ukoliko odgovornost pravosuđa ne bude značajno osnažena, zabrinutost građana za ukupan uspjeh reformi će opravdano rasti. S toga, pravosuđe je dužno da blagovremeno i efikasno pruži odgovore na takve izazove," saopštio je Pažin na konferenciji ministara pravde Zapadnog Balkana danas u Tirani.

Tokom konferencije, koju su organizovali Ministarstvo pravde Republike Albanije i Savjet za regionalnu saradnju, ministri pravde, visoki zvaničnici i eksperti iz oblasti vladavine prava iz zemalja Zapadnog Balkana razgovarali su o ključnim izazovima u ispunjavanju evropskih standarda, unaprjeđenju vladavine prava i jačanju regionalne pravosudne saradnje.

Pažin je naglasio da visok stepen nezavisnosti, koju u sistemu vlasti u Crnoj Gori uživa pravosuđe, sa sobom nosi i posebnu vrstu odgovornosti za nepristrasno i nezavisno djelovanje svakog tužioca i sudije pojedinačno.

"Samo na taj način može se graditi povjerenje u pravosudni sistem", rekao je on.

Podsjetio je da je realizacijom prethodne strategije reforme pravosuđa, kroz usvajanje amandmana na Ustav i unapređenje zakonodavstva, značajno ojačana nezavisnost crnogorskog pravosuđa.

Pažin je apostrofirao da nastavak reforme pravosuđa ostaje prioritet Crne Gore u procesu evropskih integracija, što je Vlada potvrdila i usvajanjem Strategije za naredni trogodišnji period.

“Veći nivo efikasnosti pravosudnog sistema unaprijediće kvalitet poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, dok jačanje dostupnosti i transparentnosti pravosudnih institucija u narednom periodu treba da rezultira adekvatnim stepenom povjerenja građana u pravosuđe,” saopštio je Pažin.

Na drugom, ekspertskom panelu, posvećenom dizajniranju, sprovođenju i praćenju pravosudne reforme u Regionu govorio je Nikola B. Šaranović, generalni direktor Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu pravde.

On je podsjetio da je Savjet EU u zaključcima o proširenju i stabilizaciji i asocijaciji konstatovao da je u Crnoj Gori institucionalni okvir potpun i da je pravni okvir dobrim dijelom uspostavljen, a da je od ključnog značaja da čitav sistem vladavine prava donese opipljive i održive rezultate.

Šaranović je posebno predstavio saradnju na evropskim projektima u procesu ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, pravosudnu saradnju sa državama Regiona, kao i učešće crnogorskih institucija u radu evropskih pravosudnih mreža. Podsjetio je i da je Crna Gora prva zemlja kandidat na koju je primijenjen novi pristup u pregovorima, kao i da je naša država spremna da iskustvo iz prve ruke prenese na druge države kandidate sa Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније