Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 09. 2019. 16:58 >> 19:13
3

ĐUKANOVIĆ S PALMEROM

ZB i SAD da ohrabre Evropu na ofanzivniju politiku

Jako je važno da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Zapadni Balkan, te svi u regionu, uz partnere poput SAD, treba da je ohrabre da što prije krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku s novoimenovanim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan američkog Stejt dipartmenta Metjuom Parlmerom.

"Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično da uradimo svi zajedno ono što je nabolje za region," istakao je Đukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je naglasio da obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regionu - nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona.

"Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja", kazao je Đukanović.

 

Predsjednik je podsjetio da Crna Gora svojim primjerom pokazuje da upravo takva politika donosi rezultate, što se ogleda članstvom naše države u NATO i što nas čini aspirantom koji je najdalje odmakao u procesu pridruživanja EU.

"Đukanvić je iskoristio priliku da još jednom zahvali Vašingtonu na podršci Crnoj Gori, posebno u oblasti odbrane i bezbjednosti i na toj liniji kazao da su prioriteti za naredni period  snaženje mreže odbrane u oblasti sajber kriminala i hibridnih opasnosti. Podsjetio je da kroz regionalne inicijative kao što su A5, a posebno u okviru NATO-a još čvršće snažimo partnerstvo dvije države.  Predsjednik je ocijenio da su za rješavanje ključnih deficita u regionu, kao što su vladavina prava i nedostatak znanja, potrebna iskustva i podrška Sjedinjenih Američkih Država", naglasili su iz kabineta predsjednika.
 
Palmer je istakao da nije slučajno Crna Gora prva destinacija koju posjećuje na početku mandata jer je naša zemlja lider i primjer za druge u regionu. 

"Predsjednika je informisao o prioritetima svoje misije - podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH.  Palmer je istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona. Predsjednik Đukanović se saglasio sa izborom prioriteta uz ocjenu da su nam interesi identični i dodao da snage u regionu koje vuku ka Evropi treba snažnije podržati kako bi podstakle ZB na dalju integraciju", objasnili su iz kabineta predsjednika.

Podsjetimo, Palmer se prethodno sastao i sa premijerom Duškom Markovićem i kazao da je Crna Gora lider i najuspješnija multietnička država u regionu, te da nije slučajno to što je prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније