Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

04. 07. 2019. 16:06 >> 20:13
1

DARMANOVIĆ

"Ako ne bude proširenja i EU trebalo bi da se zabrine"

Ukoliko Evropska unija ne integriše Zapadni Balkan, to neće biti samo naš, već i njen problem, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović, na samitu koji se danas i sjutra održava u Poznanju.

"Nismo mi jedini koji treba da brinemo o tome ukoliko Zapadni Balkan u dogledno vrijeme ne postane dio Unije. EU bi jednako trebalo da se zabrine u vezi sa tim. Naravno, to je nogo važnije za nas, jer time dobijamo mnogo u razvoju naših zemalja, ali ukoliko EU ne uspije da integriše de facto posljednji dio južne Evrope, ako ne uspije da ga apsorbuje kao svoje ravnopravne članice, to će biti prvo simbolički veliki neuspjeh, a onda će i realno otvoriti brojne probleme. Ne vjerujem da će se to desiti, ja vjerujem u evropsku  budućnost našeg regiona", rekao je Darmanović.

Na ministarskom sastanku, koji se održava u okviru šestog Samita Berlinskog procesa, a čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Poljske Jacek Čaputović, učestvovali su svi šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana, ministri za evropska pitanja Francuske, Njemačke, Velike Britanije i ministarka za regionalna pitanja Italije, visoki zvaničnici EU i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i, u ime Evropske službe vanjskih poslova, direktorica Angelina Ajnohrst.

Na sastancima je istaknuto da je Zapadni Balkan važan dio Evrope, te da agenda Berlinskog procesa, čiji je fokus na boljem povezivanju i jačanju saradnje, u značajnoj mjeri podstiče integraciju regiona u EU.

Na sesiji posvećenoj budućnosti Berlinskog procesa i evropskoj perspektivi regiona, ministar Darmanović je naglasio da snažno podržavamo princip regate i princip zasluga zasnovan na ostvarenim rezultatima.

Ukazao je da je jednako bitno da Unija nastavi s vrjednovanjem rezultata postignutim na evropskom putu.

"Vjerujemo da pojedinačni napredak svake zemlje znači i prosperitet regiona, čija stabilnost zavisi od svih zemalja.

Upravo zato Crna Gora snažno podržava i evropsku perspektivu susjednih država", kazao je ministar Darmanović.

Na toj liniji, rekao je da se zalažemo za otpočinjanje pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Ministar Darmanović je ukazao na značaj saradnje unutar Berlinskog procesa i ukazao na neophodnost praćenja već preuzetih obaveza, napominju iz MVP-a.

"U tom smislu se osvrnuo i na ekonomske teme, ukazujući da jačanje infrastrukturnih veza predstavlja preduslov za prosperitet regiona.

Darmanović je posebno izrazio zadovoljstvo što će, na inicijativu Crne Gore, premijeri država Zapadnog Balkana sjutra potpisati Memorandum o saradnji na uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

Crnogorski šef diplomatije je, čestitajući Finskoj preuzimanje predsjedavanja Savjetom EU, izrazio uvjerenje da će evropske institucije uskoro definisati stratešku politiku i da će politika proširenja, kao jedna od najuspješnijih, zauzeti važno mjesto", navedeno je u saopštenju.

Evropski komesar za proširenje Han naglasio je da je Zapadni Balkan dio Evrope i da samim tim treba da bude u Evropskoj uniji, pri čemu je kazao da dijelimo zajedničke interese i izazove, te da je u tom kontekstu saradnja ključna za napredak regiona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније