Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 09. 2013. 15:29 >> 16:31
9

POSJETA TIVTU

Josipović: Manjine mostovi prijateljstva

Sve bolji položaj hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, i crnogorske u Hrvatskoj jačaju prijateljske odnose i predstavljaju veliki i važan most između dvije države, saglasili su se predsjednici Filip Vujanović i Ivo Josipović nakon satanka sa mještanima hrvatske nacionalnosti u Donjoj Lastvi kod Tivta.

Josipović je kazao da manjine treba da budu mostovi prijateljstva i saradnje među državama.

"To je slučaj sa hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori i crnogorskom u Hrvatskoj, a nadam se da će u tome biti i prostora za dodatno unaprjeđenje položaja hrvatske manjine u Crnoj Gori", poručio je Josipović.

On je istakao da je stanje bolje u odnosu na prije dvije godine, kada je posjetio Crnu Goru.

„Ono što me veseli je razlika koja se vidi od prije dvije godine i sada. Država Crna Gora je, na čemu joj čestitam, učinila ozbiljan korak naprijed prema afirmaciji prava nacionalnih manjina. Drago mi je da postoji dobra volja i sa strane države i sa strane lokalne vlasti. Mi u Hrvatskoj izuzetno držimo do prava manjina, kako crnogorske manjine, tako i do pozicije Hrvata u drugim zemljama. Manjinske zajednice treba da budu most prijateljstva između dvije države. Ovdje, u ovom specifičnom dijelu Crne Gore, blizina Hrvatske je pozitivan faktor. Drago mi je bilo čuti da je prekogranična saradnja vrlo dobra, da su učinjeni brojni dobri kvalitetni pomaci. Nadam se da će jačanjem saobraćajne i svake druge infrastrukture taj proces biti još više unaprijeđen“, rekao je Josipović, zahvaljujući se na brizi Crne Gore za hrvatsku manjinu.

Predsjednik Filip Vujanović, koji je prisustvovao razgovoru, poručio je da je interes Hrvata da učine sve, kako su i do sada radili, da pomognu razvoj Crne Gore.

"I da mi učinimo sve da vi osjećate punoću svog hrvatskog bića i vezu sa Hrvatskom u onom intenzitetu i potrebi koju sami odredite", poručio je Vujanović.

Predsjednik opštine Tivat, Miodrag Kankaraš je istakao da je, zahvaljujući inicijativi Filipa Vujanovića, lokalna uprava prije nekoliko godina dom koji je bio dat na upravljanje „Karitasu“ vratila u posjed opštine i dala ga hrvatskoj nacionalnoj zajednici. „Rukovodstvo na čelu sa gospodinom Dekovićem je pokazalo kako se sa relativno skromnim sredstvima i dobrom saradnjom sa lokalnom upravom može napraviti dosta. Najviše su napravili svojim radom, i ja mogu reći u ime opštine da će onaj koji ulaže dobiti dom na duže korišćenje“, poručio je Kankaraš.

Nakon posjete Donjoj Lastvi, Vujanović i Josipović su jahtom „Spirit“ isplovili za Perast gdje su ručali, a zatim je predsjednik Hrvatske sa tivatskog aerodroma odletio za Skoplje.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније