Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

02. 10. 2018. 11:15 >> 19:12
51

ĐUKANOVIĆ U STRAZBURU

Ujedinjenje odgovor na sve krize EU

Puno ujedinjenje odgovor je na sve probleme kroz koje prolazi Evropska unija, a propusti li EU još jednu priliku da integriše Zapadni Balkan, stvara se velika opasnost političkog upliva trećih zemalja koje nemaju iste strateške ciljeve kao EU, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

On je, u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, rekao da razumije potrebu EU da otkloni uzroke kriza kroz koje prolazi i sprovede proces unutrašnje konsolidacije.

Smatra, međutim, da odgovor na te probleme nije zaustavljanje ili usporavanje projekta ujedinjenja Evrope.

“Naprotiv, puno ujedinjenje je odgovor na sve probleme kroz koje EU prolazi. Ne previđamo brojne slabosti u arhitekturi EU, ali ne pristajemo na malodušnost koja sugeriše na odustajanje od vizije. Mislimo da je potrebno učvrstiti vizijiu i popraviti arhitekturu”, rekao je Đukanović.

Mnogi sa skepsom dočekali nezavisnost Crne Gore

Proces proširenja, smatra on, optimalan je put i za Crnu Goru i za region, ali i za Evropu u cjelinu.

“Da li će to tako biti, ne zavisi presudno od nas. Što bude potrebno, mi ćemo i uraditi. Bilo ili ne proširenja, išlo ono brže ili sporije, mi ćemo sa još kvalitetnijom posvećenošću nastaviti evropeizaciju crnogorskog društva”, rekao je Đukanović, navodeći da sada ne možemo ići u suprotnom smjeru.

Kada se, kako je rekao, kritički govori o EU, to je zato što smatramo da "kao Evropljani imamo pravo da uočavamo i ono što su deformiteti Evropske unije".

Njegovo obraćanje poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, kako je rekao, potvrda je posvećenosti i podrške EP ne samo europerspektivi Crne Gore, već i integraciji regiona i politici proširenja.

Đukanović je podsjetio da su mnogi prije 12 godina sa skepsom dočekali crnogorsku nezavisnost, ali da je Crna Gora učvrstila unutrašnju stabilnost i ostvarila demokratski i institucionalni razvoj.

Podsjetio je da je Crna Gora već godinu i po članica NATO-a, te zemlja kandidat za članstvo u EU.

"Odgovoran smo susjed, a razvijamo građansko društvo bez otvorenih pitanja sa susjedima. Uprkos naslijeđenom statusu jedne od najnerazvijenijih ekonomija Jugoslavije, Crna Gora je danas jedna od najrazvijenijih ekonomija na Zapadnom Balkanu. Nakon referenduma ostvarena je prosječna stopa rasta ekonomije od preko tri odsto godišnje. Unaprijeđen je standard stanovnika i on je sada na najvišem nivou u regionu", rekao je Đukanović.

Svjesni značaja vladavine prava

On tvrdi da se nakon članstva u NATO osjećaju pozitivni efekti na mnogim poljima, te da su uvećane strane direktne investicije, posebno iz NATO zemalja, ali i da je više turista iz zemalja članica alijanse.

Predsjednik Đukanović podsjeća da je pregovarački proces sa Crnom Gorom počeo u okviru novog pristupa, koji je značio otvaranje poglavalja 23 i 24 na početku i zavisnost napretka od ta dva poglavlja.

"Crna Gora se danas ponaša kao članica EU kad je u pitanju zajednička vanjska i bezbjednosna politika. Zajednički se bez izuzetka pridružujemo zajedničkim pozicijama EU, bez obzira na česte pritiske koje trpimo i spolja i unutar zemlje", rekao je Đukanović.

Naša zemlja, kako je rekao, ima dobar napredak kad je riječ o borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanom kriminalu. 

"Svjesni smo značaja vladavine prava za razvoj društva u cjelini, a ne samo za dalju dinamiku pregovaračkog procesa", rekao je Đukanović pred poslanicima EP.

Posvećeni smo, navodi, snaženju pravosuđa, stavaranju uslova za potpunu garanciju slobode izražavanja i medija i konstruktivnoj saradnji sa civilnim sektorom.

"Izuzetno cijenimo svaku pomoć EU i država članica kroz pristupni proces. Čvrsto vjerujemo da je uspjeh bilo koje države Zapadnog Balkana na evropskom putu uspjeh svih. Sigurno smo da je princip regate mehanizam koji jača zdravu konkurenciju u ovom procesu", rekao je Đukanović.

Smatra da je integracija Zapadnog Balkana jedina dobra strategija koja učvršćuje stabilnost evropskog kontinenta.

"Proširenje nije samo pitanje od značaja za Balkan. Riječ o kvalitetu evropske stabilnosti i konkurentnosti na globalnoj sceni", istakao je Đukanović.

On je istakako kako mu se čini da posustaje naglašeni euroentuzijazam koji je poslije pada Berlinskog zida karakterisao ne samo Centralnu i Istočnu Evropu već i Zapadni Balkan sve do nedavno.

Đukanović smatra da se ponekad učini da su danas glasniji destruktivni tonovi 90-ih, nego što su bili tokom posljednje dvije decenije.

Prerano se ušlo u raspisivanje referenduma u Makedoniji

"Stoga vjerujem da će dogledna EU perspektiva regiona značiti vjetar u jedra proevropskim elitama i progresivnim snagama koje istrajavaju na kursu integracija", rekao je Đukanović.

Govoreći o referendumu u Makedoniji, Đukanović je rekao da se decenijska zapuštenost tog problema nije mogla nadoknaditi intenzivnijom podrškom sa zapadnih adresa tokom nekoliko posljednjih mjeseci.

"Prerano i nedovoljno se ušlo u raspisivanje referenduma. Možda je trebalo ostaviti još vremena da se shvati značaj tako važne odluke za budućnost zemlje", rekao je Đukanović.

Kad je riječ o dijalogu Srbije i Kosova, kazao je da je potrebno uložiti dodatne napore da rezultat ne izostane, jer ima entuzijazma i u Beogradu i u Prištini.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније