Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

30. 05. 2018. 18:50 >> 18:41
3

PAŽIN SAOPŠTIO

"EU će uložiti napor da otvorimo poglavlja"

Deklaracija, koja je donesena na samitu Evropska unija (EU) - Zapadni Balkan u Sofiji, dobra je osnova za evropsku perspektivu Crne Gore i regiona, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin. On je kazao i da je siguran da će EU uložiti novi napor kako bi do kraja godine otvorili pregovore u svim preostalim poglavljima.

Pažin je, na pitanje poslanika Adrijana Vuksanovića da li će Crna Gora bez obzira na postignute rezultate morati da čeka druge države regiona kako bi u paketu pristupila EU, kazao da rade na tome da pregovarački proces svake godine obogate novim rezultatma.

„Siguran sam da će EU i njene države članice prepoznati momenat u kome se svi nalazimo i uzložiti novi napor kako bi do kraja godine otvorili pregovore u svim preostalim poglavljima“, rekao je Pažin u parlamentu.

Bitan je, kaže, i nastavak dinamike zatvaranja pojedinih poglavlja.

Pažin je naglasio da je za sve strane u procesu važno prepoznavanje značaja sprovođenja prioritetnih aktivnost u poglavljima 23 i 24, kako bi se ove godine stvorio osnov za dobijanje mjerila za zatvaranje tih poglavlja.

„Posvećeni smo tom cilju i imamo konkretnu viziju kako da uspješno okončamo taj dio procesa i vjerujem da će se svi akteri pregovaračkog procesa pepoznati svoj dio odgovornosti“, poručio je potrpedsjednik Vlade navodeći da već proizvode konrektne rezutate u oblasti vladavinje prava ali i u drugim oblastima o važnosti za naredak društva.

On je istakao da je Crna Gora lider u regionu u procesu evropskih integracija i da će uspjeh svake države biti mjeren pojedinčano.

„Ukoliko članice Unije promijene takav kurs to će biti odraz njihovog odnosa prema politici proširenje, a nikako rezultata rada Crne Gore“, naglasio je Pažin.

Prema njevom riječima, Crna Gora ne sprovodi reformske aktivnosti i ne vodi proces članstva u EU da bi bila prva i jedina i da bi se upoređivala sa drugim državama.

„Njegujemo dobrosusjedske odnose i napredak svake države iz okruženja cijenimo kao napredak Crne Gore“ rekao je Pažin.

Na konstataciju Vuksanovića da će dat vremenski okvir za pristupanje učiniti Crnu Goru državom aspitrantom sa najdužim stažom u procesu pregovora, Pažin je ukazao da EU nikada nije imala oštra pravila u vezi sa vladavinom prava kao u slučaju se Crnom Gorom i zemljama regiona.

On je ocijenio da je taj novi pristup dobar za sve partnere u procesu – za CG i EU.

„Zbog toga pregovarački proce Crrne Gore sa pethodnim proceseima integrcija aktuelnih državfa čanica EU nikako ne može biti uporediv“, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније