Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

20. 02. 2018. 13:50   >>  13:48

KORČOK ISTAKAO

Strategija potvrđuje posvećenost EU

Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan dodatno potvrđuje posvećenost Evropske unije (EU) politici proširenja, kazao je vršilac dužnosti ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivan Korčok i poručio da 2025. nije konkretan datum za članstvo već dobra motivacija.

„Možda ste očekivali više, ali EU je prošla kroz veoma složenu deceniju, punu izazova i kriznih trenutaka. Strategija dolazi u važnom momentu kada pokušavamo da razriješimo brojna pitanja u samoj Uniji, na unutrašnjem nivou“, rekao je Korčok na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim šefom diplomatije, Srđanom Darmanovićem.

On je ocijenio da Strategijom EU šalje poruku da ne gleda samo ka unutra, već da je posvećena i otvaranju za sve države koje žele da postanu članice kada ispune uslove.

Prema riječima Korčoka, 2025. godina koja se u Strategiji navodi kao rok za članstvo Crne Gore, nije konkretan datum, već se može nazvati perspektivnom članstva.

Korčok smatra da je u pitanju dobra motivacija, i da neke države mogu ući u EU ranije, a neke kasnije.

On je poručio da je datum "u rukama indidvidualnog učinka individualnih država".

„U ovom trenutku imamo Strategiju, sveukupni pristup koji je Komisija definisala, ali ovo je trenutak kada moramo imati jasnu sliku kako se zemlje pojedinačno pokazju u sladu sa uslovima koji stoje pred njima, uključujući oblasti koje se pominju u poglavljiam 23 i 24“, rekao je Korčok.

On je istakao da je Crna Gora postala prirodni vođa i lider procesa evroposkih integracija.

„To je rezultata individualne posvećensoti koju Crna Gora pokazuje u svim oblastima i koje su osnova pregovaranja za dalje pridruživanje EU“, rekao je Korčok.

On je kazao da zemlje članice, nakon predstavljanja Strategije, žele individualno da sagledaju stanje u svim zemljama koje imaju aspiraciju za članstvo u EU.

„Za mene je posebno važno da vidim koji su naredni koraci crnogorske Vlade u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU“, rekao je Korčok.

On je čestitao Crnoj Gori na onome što je do sada uradila i kazao da treba da nastavi istim tempom.

„Ovo je jedini način kako da se približite, kako da nama članicama date i ponudite argumente koje ćemo razmatrati kada budemo individualno ocjenjivali napredak koji je učinjen“, dodao je Korčok.

On je naglasio da princip regate ostaje glavni okvir i da ne postoje ograničenja u pogledu brzine pristupa.

„Vi ste ti koji te limite odrađujete“, rekao je Korčok i poručio da će Slovačka ostati snažna podrška proširenju svim zenljama koje ostvare vidljiv napredak.

Dobre veze Crne Gore i Slovačke

Korčok je kazao da Slovačka ima izutetno dobre veze sa Crnom Gorom u brojnim oblastima, ali da želi da vidi ostvarivanje snažnijih ekonomskih veza.

Darmanović je kazao da je posjeta Korčoka pokazatelj odličnih međudržavnih odnosa, sadržajne saradnje i obostranog razumijevanja Crne Gore i Slovačke.

„Saglasili smo se da redovni politički radni kontakti koje imamo predstavljaju potvrdu snažnog partnerstva i obostranog opredjeljenja za dalje jačanje sveukupne saradnje“, rekao je Darmanović.

On je naveo da je na u razgovoru sa Korčokom izaržena spremnost za dalje snaženje savezničke saradnje u okviru Sjevornoatlantske alijanse.

Kako je ukazao, Slovačka je jedan od najznačajnijih partera koja se zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i podržava princip regate.

„To izuzetno cijenimo imajući u vidu da je Crna Gora najviše odmakla u procesu pregovora sa EU“, istakao je crnogorski šef diplomatije.

On je kazao da su Crna Gora i Slovačka zainteresovane za jačanje ekonomskih odnosa, naročito povećanje slovačkih investicija i veću robnu razmjenu.

„Očekujem da će ova posjeta dati snažan impuls nastavku intenzivnog politčkog dijaloga na najvišem nivou i realizaciji projekata u brojnim oblastim“, rekao je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније