Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

08. 12. 2017. 13:16 >> 12:45
3

BRAJOVIĆ OCIJENIO

Demokratija ne može bez medija

Demokratija i masovni mediji su prijeko potrebni jedno drugom, kao opozicija i pozicija, ocijenio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

 

On je na otvaranju devetnaestog Cetinjskog parlamentarnog foruma na temu „Parlament i masovne komunikacije“, kazao da demokratija u civilizaciji vjerovatno pojam koji izaziva najviše povjerenja, ali i nepovjerenja.

„Danas je dobila konkurenta: o medijima se govori, polemiše i diskutuje sa istim žarom kao o demokratiji. Demokratija i masovni mediji su prijeko potrebni jedno drugom, kao opozicija i pozicija. U tom sukobu, kao u velikom prasku, nastaje novi svijet i nova ideja. Prije svega zahvaljući informaciji“, kazao je Brajović.

On je naglasio da danas posredstvom prije svega masovnih medija, stručna i laička javnost svakog dana preispituje da li su izabrani predstavnici građana ostvarili demokratske zahtjeve i ocijenio da u slučaju negativnog odgovora stiže kazna na izborima.

„Upravo u tom sistemu rada, valorizacije, preispitivanja i na kraju odgovornosti, leže osnovni principi demokratije, ili odbrana demokratije. No, kao u svakom demokratskom društvu, naše mišljenje ne dijele svi. A imaju svoje instrumente da to kažu slobodno i javno. To su prije svega masovni mediji. Što jeste elementarno pravo svakog građanina, kao i svakog medija da bira svoj kurs i opredjeljenje. To je nezaobilazni uslov za vladavinu prava“, naveo je Brajović.

Predsjednik Skupštine je takođe naglasio da demokratija nije slovo na papiru, ali jeste govor transparentnosti i odlučnosti da svaki građanin glasanjem i kroz učešće u vladinom i civilnom sektoru utiče na sprovođenje osnovnih demokratskih principa.

„Ne treba se zanositi konsenzusom, ali njemu treba težiti. Time se vraćamo na osnovne demokratske principe da je suština napretka u dijalogu, u participaciji manjine u demokratiji većine. Ako ne u odlučivanju a ono u preispitivanju i javnoj raspravi o svim mogućim vidovima odlučivanja i djelovanja koji su neophodni za egzistenciju i blagostanje jedne zajednice“, rekao je Brajović.

U diskusiji koja se održava u Ministarstvu kulture na Cetinju, tokom dva panela „Demokratija u digitalno doba“ i „Istina u vrijeme postistine“ učestvuju poslanici zemalja regiona i Crne Gore, predstavnici medija i NVO, kao i eminentni stručnjaci iz oblasti komunikologije, uz prisustvo diplomatskog kora i studenata odgovarajućih fakulteta.

Na kraju Cetinjskog parlamentarnog foruma predviđeno je usvajanje Zajedničke izjave učesnika.

„Povodom CPF, u Ministarstvu kulture na Cetinju otvorena je izložba slika Likovna zbirka Skupštine Crne Gore, koju će građani Prijestonice i njihovi gosti moći da pogledaju do 18. decembra“, navodi se u saopštenju parlamenta.

Cetinjski parlamentarni forum predstavlja autohtonu regionalnu inicijativu parlamentarne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope na putu evropskih integracija i važan je vid podsticanja i promovisanja parlamentarnog dijaloga između zemalja regiona.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније