Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

19. 10. 2017. 09:40   >>  07:44 39

MARKOVIĆ NA FORUMU

CG jedna od najbezbjednijih zemalja Mediterana

Crna Gora je jedna od najbezbjednijih zemalja na Mediteranu, smatra premijer Duško Marković. On je danas otvorio Global Citizen Forum na Svetom Stefanu.

 

Marković je, u pozdravnom govoru, podsjetio da je Crna Gora odredila budućnost u pripadnosti najmoćnijim bezbjednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama, kao što su NATO i Evropska unija (EU).

On je ocijenio i da je Crna Gora jedna od "najbezbjednijih zemalja Mediterana".

"Sposobni smo da kao članica NATO svoju bezbjednost očuvamo i unaprijedimo", rekao je Marković.

Premijer je saopštio da su tehnologija i ekonomska globalizacija povezale građane svijeta, ali i donijele opasnost udaljavanja elita od sunarodnika.

"Vjerujem da građanin svijeta mora nositi i one odgovornosti koje imamo na lokalnom i nacionalnom nivou. U tom kontekstu, specifična je pozicija nacionalnih vlada, koje su dužne, kojima je to prvenstvena obaveza da zastupaju, štite i promovišu nacionalne interese. Razumijem strah globalnog građanina od posljedica koje mogu da uslijede ako svaka Vlada slijedi samo i isključivo svoj nacionalni interes. I to zaista nije bez osnova kada su u pitanju neke globalne, ili šire regionalne teme, poput klimatskih promjena, borbe protiv globalnog zagrijavanja, ili velikih migracija", rekao je Marković.

Zalaže se, kako je rekao, "za balans i ravnotežu između vizije kosmopolitizma i uzvišenih ciljeva za koje se zalažu globalni građani, s jedne, i obaveza i dužnosti koje imaju prema sunarodnicima, prema svojim državama, s druge strane.

Osvrnuo se premijer i na Njegoša, navodeći da je vladar Crne Gore 19-og vijeka bio "vizionar, pjesnik i filozof".

"Kao takav, morao je biti građanin svijeta", kazao je premijer Marković.

Današnja je Crna Gora, kako je rekao, nastavila da nosi Njegoševu luču "vezujući budućnost sa vrijednosti zapadne civilizacije i opredjeljujući se za pripadnost najmoćnijim bezbjednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama – NATO-u i Evropskoj uniji".

"Gradeći takvo otvoreno društvo, vjerujem da stvaramo najbolje pretpostavke da svaki naš građanin koji se tako osjeća zaista ima i realnog osnova da bude građanin svijeta. I da se svaki građanin svijeta koji dođe u takvu Crnu Goru osjeća komotno i ugodno, bio on samo turista, ili potencijalni investitor, ili učesnik jednog ovakvog Foruma na visokom nivou", rekao je predsjednik Vlade.

U radu dvodnevnog skupa najavljeno je učešće ličnosti iz poslovnog, političkog i umjetničkog svijeta među kojima, glumca Roberta de Nira, pisca i motivacionog govornika Robina Šarme, pravnice Čeri Bler, biznismena, filantropa i osnivač inicijative Global Citizen Armanda Artona, predsjednika Vlade Antigve i Barbude Gastona Braunija, bivšeg zapovjednika Združenih snaga NATO-a u Evropi američkog generala Veslija Klarka, bivšeg predsjednika Bugarske Petra Stojanova, člana katarske kraljevske porodice i Šeika Mohameda Abdule Al Tanija i generalnog sekertara Fondacije G20 Stivena Obrajana

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније