Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

01. 08. 2017. 17:16 >> 19:47
30

NA PODGORIČKOM AERODROMU

Marković dočekao potpredsjednika SAD

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, sletio je oko 17.40 na podgorički aerodrom, čime je započeo dvodnevnu zvaničnu posjetu našoj zemlji. Na aerodromu u Podgorici, uz najviše državne počasti, američkog potpredsjednika dočekao je premijer Duško Marković, na čiji poziv je Pens došao u posjetu našoj zemlji. Pens je najviši američki zvaničnik koji posjećuje Crnu Goru u više od stotinu godina od kada su dvije države uspostavile diplomatske odnose. Ujedno, to je i prva Pensova posjeta regionu.

17.59 - Nakon intoniranja državnih himni, američkom potpredsjedniku raport je predao zapovjednik stroja Počasne garde Vojske Crne Gore, kapetan Milija Čabarkapa.

17.56 - Majk Pens i njegova supruga Karen pozdravili su se sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i njegovom suprugom Natom. Gošći je uručeno svijeće. Intoniraju se američka i crnogorska himna.

Temperatura na aerodromu je 39 stepeni.

17.42 - Avion američkog potpredsjednika sletio je na podgorički aerodrom.

U čast američkog potpredsjednika na pisti aerodroma Golubovci postrojena je Počasna garda Vojske Crne Gore. 

Današnju posjetu mnogi u Crnoj Gori nazivaju istorijskom, jer je Pens najviši američki zvaničnik koji je došao u Podgoricu, a i sjutrašnji samit je jedan od najznačajnijih skupova ikada održanih u Crnoj Gori.

Poslije ceremonije, Marković će biti domaćin svečane večeri u čast američkog potpredsjednika.

Večeri će prisustvovati i predsjednici države i Skupštine, Filip Vujanović i Ivan Brajović. Pored trojice najviših zvaničnika, na svečanoj večeri biće i ministri vanjskih poslova i odbrane, Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Posjetu drugog čovjeka SAD Crnoj Gori prate velike mjere obezbjeđenja. Sat vremena uoči njegovog dolaska, na podgorički aerodrom nijesu slijetali avioni.

U Podgoricu je doputovalo oko 350 američkih službenika koji su uključeni u organizaciju Pensove posjete.

Duž rute kojom se kreće američki potpredsjednik privremeno će biti blokiran saobraćaj, a oko hotela Hilton gdje će biti održan samit Jadranske povelje sinoć je postavljena zaštitna ograda.

U gradu i od aerodroma ka Podgorici značajno je prisustvo crnogorske policije, a put do centra Podgorice okićen je crnogorskim i američkim zastavama.

Novinare su pri ulazu u aerodromsku zgradu provjeravali i obučeni psi koji su specijalno za ovu priliku dovedeni iz SAD.

Za praćenje prve posjete visokog zvaničnika američke administracije akreditovano je više od 150 novinara.

Marković i Pens sastaće se ponovo sjutra ujutro, kada će biti upriličeni zvanični razgovori. Razgovoru će prethoditi obraćanje javnosti crnogorskog premijera i američkog potpredsjednika. 

"Posjeta potpredsjednika SAD još jedna je potvrda odličnih političkih odnosa Crne Gore i SAD i strateškog partnerstva dvije zemlje“, saopšteno je ranije iz Vlade.

Pens će sjutra učestvovati u radu Samita Jadranske povelje, koji se održava u Podgorici.

Samit Jadranske povelje okupiće predsjednike ili premijere zemalja članica Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali i zemalja posmatrača Kosova, Srbije i Makedonije. 

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), kao program saradnje ustanovljen je 2. maja 2003.

Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile Povelji 2008.godine. Crna Gora je predsjedavala Poveljom u dva perioda, od januara do juna 2010. i od juna do decembra 2013.

Pens će poslije Samita imati kratke bilateralne susrete sa liderima ostalih zemalja učesnica, nakon čega će napustiti Crnu Goru.

Na aerodromu će ga ispratiti domaćin, predsjednik Vlade Duško Marković.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније