Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: Igor PEJOVIĆ ]

12. 04. 2017. 14:28 >> 21:09
35

MARKOVIĆ SAOPŠTIO

Optužnice ove sedmice, dio opozicije u panici

Premijer Duško Marković najavio da će ove sedmice biti podignuta optužnica za slučaj pokušaja terorističkih napada. Saopštio je da su svi kapaciteti Specijalnog državnog tužilaštva i organa za sprovođenje zakona usmjereni na taj, kako je rekao, najvažniji slučaj u novijoj istoriji.

"Već ove sedmice ćemo biti svjedoci podizanja optužnice za slučaj pokušaja terorističkih napada, jer su svi kapaciteti Specijalnog državnog tužilaštva i organa za sprovođenje zakona usmjereni na ovaj najvažniji slučaj u novijoj istoriji. O izvjesnosti i realnosti navedenog dovoljno govori panika dijela opozicije koja se pojačano pokazuje proteklih dana", rekao je Marković.

Smatra da se na na sve načine nastoji osporiti kredibilitet Specijalnog tužilaštva i svih poteza koje ono povlači kako bi optužnica bila utemeljena.

Premijer je kazao i da je Crna Gora snažno posvećena procesu evropskih integracija, a da evropska agenda dobija na novom značaju finalizacijom našeg članstva u NATO.

On je saopštio da završetak ratifikacije Protokola prate žestoke reakcije u kojem pojedine snage polako shvataju da gube bitku s voljom naroda koji im je pokazao kolika im je podrška na prošlim izborima, ali i s državom.

"Za nas je ostvarenje članstva u NATO-u pravo priznanje posvećenosti jedne države da ostvari standarde Alijanse. Čeka nas ratifikacija sjevernoatlantskog Ugovora u crnogorskom parlamentu, u narednim danima, a vladajuća većina, prevashodno vodeći računa o interesu svojih građana, je spremna da u skladu s Ustavom donese odluku glasanjem", kazao je Marković.

On je rekao i da sada slijedi predaja ratifikacionog dokumenta Vašingtonu i na kraju kao simboličan čin podizanje crnogorske zastave, kao 29. članice Alijanse, u sjedištu NATO-a u Briselu.

Marković je, u obraćanju ambasadorima Evropske unije, saopštio da je jučerašnji potpis američkog predsjednika Donalda Trampa, na crnogorski Protokol o pristupanju u NATO, potvrda ispravnosti integracija Crne Gore u NATO i EU.

"Crna Gora je snažno posvećena procesu evropskih integracija. Sada u novim okolnostima, kad finalizujemo proces u NATO, naša evropska agenda dobija na novom značaju. Napori crnogorske administracije će biti usmjereni u tom pravcu", rekao je Marković.

Navodeći kako vjeruje da će Crna Gora u junu otvoriti još najmanje dva pregovaračka poglavlja, a zatvoriti još jedno, Marković je saopštio da su integracije u EU "ključni cilj naše vlade".

"Svi napori će btii u tom pravcu. Politika proširenja EU je ključna za Crnu Goru", rekao je Marković.

On se zahvalio Evropskoj komisiji na projektima finansiranja infrastrukture u Crnoj Goru, uz ocjenu da je to jeključno pitanje za ekonomski razvoj.

"Sredstva ćemo iskoristiti na najbolji način, kako bi Crna Gora obezbijedila više radnih mjesta i kvalitetniji život građana", rekao je Marković.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, rekao je da je sa premijerom Markovićem razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i regionu.

"Činjenica da 76 odsto građana podržava članstvo u EU je sjajan podatak, ali istovremeno znači i odgovornost, kako za crnogorsku vladu, tako i za nas. Crna Gora nastavlja da podržava Crnu Goru, i napore ka integraciji u EU. Osim tih napora, pružamo i direktnu finansijsku podršku", podsjetio je Orav.

On je kazao da je na polju evropskih integracija Crne Gore urađeno dosta toga, ali i da dosta toga tek predstoji.

"Oblasti na koje se mi fokusiramo su, prije svega, reforme kao i bilans ostvarenih rezultata, sloboda medija, vladavina prava, ekonomija, životna sredina", rekao je Orav.

Kad su u pitanju zajednička vanjska i bezbjednosna politika, Orav je ocijenio da je u tom smislu Crna Gora već članica Evropske unije, jer se usaglasila sa 100 odsto stavova u toj oblasti.

 

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније