Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 03. 2017. 23:58 >> 23:39
8

VLAHOVIĆ OCIJENIO

Bojkot opozicije neodrživ i nekorektan

U političkom smislu, prvih stotinu dana Vlade premijera Markovića obojeno je logički neodrživim i politički nekorektnim bojkotom Parlamenta od strane ideološki raznorodne opozicije koja je, htjela to da prizna ili ne, svrstana iza Demokratskog fronta i one politike koju predstavlja i promoviše ta grupacija. To je ocijenio bivši ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović.

Premijer Marković je, povodom toga, učinio jedinu razumnu stvar - jasno je istakao da je vladajuća koalicija "spremna za razgovore, ali bez ultimatuma". Ne može biti njegova krivica što, u okviru opozicije, takvu poruku nema ko da čuje, odnosno niko ne želi da čuje.

Posjeta gospodje Mogerini, ne samo zbog nepametnog odnosa opozicije, značila je vrlo jasnu i značajnu podršku naporima Vlade da nastavi putem evropskih i evro-atlantakih integracija.

Markovićeva vlada je vlada kontinuiteta, što je očekivano i logično. Lična komponentna i sastav kabineta ipak donose izvjesne razlike u odnosu na vlade na čijem je čelu bio Đukanović.

Intrigantno je (i svakako vrijedno posebne analize, kada prođe još koji mjesec) kako i koliko će Vladi biti koristan svojevrsni "pakt o nenapadanju" koji je, po svemu sudeći, postignut sa koncernom Vijesti, kao i to kakve će to posljedice ostaviti na homogenost i poziciju DPS kao strukture.

Što se koncepcije novog kabineta tiče, uzimam slobodu da ukažem na očigledno: svojevrsno (i sasvim nepotrebno i pogrešno) "udvostručavanje kapaciteta" kroz formiranje Ministarstva za evropske poslove. Sem pogrešnog imena (mi još nismo članica EU), primijetio bih da je naglasak stavljen na učestala putovanja i slikanja sa diplomatama zemalja EU (a i šire), uz repetitivna reciklirana saopštenja ministra koji bi trebalo da se bavi poslom glavnog pregovarača sa EU, a ne da se slika okolo. Taj posao i obaveza su odgovorni i smješteni su, u omjeru od 90% ovdje, kod kuće, u Crnoj Gori.

Naša vlada treba da ima jedno Ministarstvo vanjskih poslova. Ministar Darmanović, u tom smislu, zaslužuje podršku u boljoj organizaciji MVP.

Darmanovićev nastup pred Evropskim Parlamentom mi se čini najupečatljivijim dogadjajem u prvih stotinu dana nove Vlade.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније