Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

01. 02. 2017. 21:16   >>  20:51

PAŽIN - BJORNSTAD

Podrška u izgradnji demokratskog društva

Crna Gora će u izgradnji otvorenog, demokratskog i građanskog društva imati podršku i pomoć Norveške, poručio je norveški ambasador Arne Sanes Bjornstad tokom razgovora sa crnogorskim ministrom pravde Zoranom Pažinom.

Pažin je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ukazao da Crna Gora i Kraljevina Norveška imaju odlične bilateralne odnose i zahvalio na podršci koju Norveška pruža Crnoj Gori, naglasivši da će ta saradnja i u budućnosti biti nastavljena.

On je posebno zahvalio na podršci Ministarstvu pravde u sprovođenju projekata čiji je cilj unaprjeđenje efikasnosti pravosudnog sistema u Crnoj Gori.

„U tom smislu posebno je istakao zadovoljstvo činjenicom da će Kraljevina Norveška podržati dalju implementaciju Strategije informaciono-komunikacionih tehnologija pravosuđa, koja ima za cilj unaprjeđenje efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti rada pravosudnih organa, kao i da se građanima Crne Gore olakša pristup pravdi“, kaže se u saopštenju.

Pažin je, dodaje se, istakao važnost projekta posvećenog jačanju kapaciteta Vlade Crne Gore za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji u okviru Poglavlja 23, koji je takođe podržala Norveška.

Kako je pojašnjeno, ta podrška obuhvata niz aktivnosti kao što su izrada portala za praćenje implementacije Strategije za reformu pravosuđa, pružanje ekspertskih mišljenja, kao i razmjena iskustava sa drugim zemljama.

Bjornstad je naglasio da Norveška pruža punu podršku Crnoj Gori u ostvarenju njenih vanjskopolitičkih prioriteta – članstva Crne Gore u NATO-u i Evropskoj uniji, a u prilog tome govori i činjenica da je norveški Parlament 10. januara usvojio ratifikacioni akt Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

„Izgradnja otvorenog, demokratskog i građanskog društva je direktan benefit za sve građane. U tom će Crna Gora imati podršku i pomoć Kraljevine Norveške i partnerstvo dvije države biće nastavljeno kroz niz zajedničkih aktivnosti i u narednom periodu, istakao je ambasador Bjornastad“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su razgovarali i o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i regionu i saglasili se da svi politički subjekti na crnogorskoj društvenoj sceni treba da daju svoj doprinos ostvarivanju funkcionalne demokratije u Crnoj Gori kroz dijalog u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније