Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

06. 09. 2016. 19:53 >> 19:33
2

FORUM NA BLEDU

"EU šansa da se prevaziđu sukobi"

Članstvo u EU, i pored aktuelnih izazova s kojima se EU suočava, ostaje najbolji pokretač reformi koje vode održivom napretku, te garant stabilnosti Zapadnog Balkana, poručili su učesnici Panela "Zapadni Balkan: Da li je EU još uvije faktor podsticaja?", koji je održan 6. septembra u okviru Bledskog strateškog Foruma.

"U ime Crne Gore na Forumu je učestvovao državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović. U okviru ovog panela su govorili i ministri vanjskih poslova BiH, Kosova, Mađarske, Makedonije i Srbije, Igor Crnadak, Enver Hodžaj, Peter Sijarto, Nikola Poposki i Ivica Dačić, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Hojt B. Ji", saopšteno je i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracja (MVPEI).

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU istakao je da je članstvo u EU šansa za države regiona da prevaziđu sukobe iz prošlosti, osnaže dobrosusjedsku saradnju i zajedničim naporima osiguraju rast i razvoj ovog dijela Evrope.

"Proces pristupanja EU ostaje najvažniji faktor održavanja mira i stabilnosti i efikasan mehanizam za nastavak reformi koje će države Zapadnog Balkana približiti najrazvijenijim zemljama Evrope. Značajna ekspertska i finansijska podrška EU i država članica koja nam je na raspolaganju omogućava da brže, kvalitetnije i efikasnije usvajamo evropske standarde i unapređujemo kvalitet života u državama regiona. Za države Zapadnog Balkana ne postoji alternativa članstvu u EU", istakao je Pejović.

On je podsjetio na značajan okvir koji EU pruža kroz Berlinski proces kojim podstiče i pomaže evropsku perspektivu ovog dijela Evrope.

Iz MVPEI je sapšteno daje Pejović naglasio da je ova inicijativa već dala značajan doprinos u infrastrukturnom povezivanju regiona unutar sebe i s EU, čineći Zapadni Balkan ekonomski snažnijim i sigurnijim dijelom evropskog kontinenta.

"Učesnici panela su istakli da se proces proširenja, tokom prethodnih godina, pokazao kao jedna od najuspješnijih politika EU i da je svaka nova članica dala novu snagu i kvalitet porodici EU. Naglasili su da, i pored sve veće zahtjevnosti procesa pristupanja, ali i izazova s kojima se suočava posljednjih godina, članstvo u EU i dalje ostaje snažan faktor privlačenja i podsticaja za sprovođenje reformi, održiv napredak i stabilnost", naveli su iz MVPEI.

Ovogodišnji Forum koji je bio prilika za niz bilateralnih susreta naše delegacije, održan je pod nazivom "Osiguranje budućnosti" i okupio je oko 700 učesnika, visokih zvaničnika, predstavnika državne uprave, diplomatsko – konzularne predstavnike, kao i predstavnike Evropske komisije, Evropskog parlamenta, te međunarodnih organizacija, renomiranih naučnih instituta i privatnih i javnih kompanija, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније