Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 05. 2013. 12:24 >> 08:26
7

TESTIRANJE JAVNOSTI

Džavid Šabović "probni balon" SDP-a

Politički analitičar Zlatko Vujović ocijenio je da su odnosi u koaliciji DPS-SDP neodrživi, a da će predstojeći lokalni izbori u Podgorici dodatno podstaći sukobe. Direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da ponašanje poslanika SDP-a Džavida Šabovića može artikulisati određene probleme u koaliciji.



Uljarević je Portalu RTCG rekla da do problema zbog Šabovićevih istupa može doći "samo ako i partijska rukovodstva stanu iza pojedinačnih stavova svojih poslanika i partijskih funkcionera".

"Ili pak, ako bi ti stavovi imali snagu da postanu dominantni unutar partijske strukture iz koje predlagač dolazi. Ovako i dalje ostaju na nivou ličnih stavova koji izazivaju pažnju zainteresovane javnosti, a u zavisnosti od utemeljenosti stava, možemo pratiti eventualne posljedice u perspektivi", rekla je ona.

Uljarević je rekla da se stavovi funkcionera SDP-a mogu tumačiti kao njegova želja "da provjeri podršku i zainteresovanost za svoje stavove u partiji, pa i u crnogorskom društvu".

"Ali i kao takozvano 'puštanje balona' od strane SDP-a kroz izjave svog visokog funkcionera", rekla je Uljarević.

Lokalni izbori će podstaći sukobe

Sa njom je saglasan i Vujović, koji je agenciji Mina rekao da vjeruje da funkcioner SDP-a nije usamljen u svom stavu unutar partije, ali da njegove izjave prije svega služe kao „probni balon“.

“U ovom trenutku nije većinsko mišljenje u SDP-u da je pravi trenutak za raskid koalicije, ali čini se da više nije pitanje da li u SDP-u žele raskid, već kada bi se on mogao desiti”, kazao je Vujović.

On je naveo da je trenutan odnos unutar koalicije DPS-a i SDP-a neodrživ, a da će predstojeći lokalni izbori u Podgorici dodatno podstaći sukobe.

 

 

"Jer je očekivano da će u najvećem broju opština te dvije partije nastupiti samostalno”, dodao je Vujović.

On je ocijenio da je vjerovatnije da se scenario koaliranja SDP-a i opozicionih partija prvo testira na lokalnom nivou, prvenstveno u Podgorici, a da se eventualno naknadno primijeni na nacionalnom nivou.

“Zato posljednja dešavanja na političkoj sceni prije svega treba shvatiti kao pripremu za naredne lokalne izbore, a eventualno formiranje novih vladajućih većina na lokalnom kao test za eventualnu prekompoziciju na nacionalnom nivou”, precizirao je Vujović.

Odgovarajući na pitanje Portala RTCG je li na pomolu raskid koalicije ili nova struja u SDP-u, Uljarević je rekla da je očigledno da u toj partiji postoji jaka tendencija za preispitivanje koalicionog saveza sa DPS-om.

Puno razloga za preispitivanje koalicije

 

"Postoje i brojni razlozi za preispitivanje koalicije, jer ako malo detaljnije analiziramo pozicioniranje političkih subjekata vidimo da su politički pravci SDP-a i DPS-a sve udaljeniji oko nekih ključnih pitanja, tako da neće biti iznenađenje ako brzo budemo gledali proces preispitivanja koalicionog saveza. Pitanje je da li će opozicija biti spremna za eventualno prestrojavanje SDP-a", rekla je Uljarević.

Ona je rekla i da je reakcija vrha stranke koji se ogradio od Šabovićevih izjava očekivana.

"Jer bi neozbiljno bilo da takve stavove stranka promoviše kroz lične istupe jednog svog funkcionera", rekla je Uljarević, uvjerena da će Šabović svoju ideju uobličiti u potrebnu formu i proslijediti organima partije na razmatranje.

 

Vujović je rekao da se još nijesu stekli politički uslovi za koaliciju između SDP-a i opozicionih partija. Problem za to, kaže Vujović, je u velikoj heterogenosti opozicionih struktura i nepostojanju dovoljno čvrstih garancija da opozicione partije neće otvarati identitetska pitanja.

“Odnosno da neće eventualno formiranje tako koncipirane koalicije koristiti za promjenu odnosa snaga kada je riječ o identitetskim pitanjima”, kazao je on.

Prema riječima Vujovića, stiče se utisak da se traži način koji bi omogućio formiranje takve koalicije.

“Ali još vjerujem da u ovom trenutku nijesu blizu dogovora. Prije svega usljed nedostatka povjerenja između SDP-a i opozicionih partija”, dodao je on.

Raskid koalicije vodi urušavanju DPS-a


Vujović smatra da bi eventualni raskid koalicije doveo do unutrašnjeg urušavanja strukture DPS-a, koja , kako je naveo, u tom slučaju ne bi ostala istovjetna.

“No, DPS bi i u tom scenariju ostao jedna od najvećih i najuticajnih partija, ali ne sa sadašnjom pozicijom najdominantnije političke partije. Vjerovatno bi smo imali partijski sistem sa više partija slične snage u kojem ne bi bilo više one koja bi zauzimala poziciju koja sada pripada DPS-u”, rekao je on.

Vujović smatra da ne bi bilo iznenađenje, da u slučaju pokretanja postupaka eventualne nove vlasti protiv ključnih ljudi sadašnjeg DPS-a, dio njenih funkcionera promijeni stranu.

“To ne bi bilo neko iznenađenje jer je to prateća pojava u situacijama silaska sa vlasti partije koja je toliko dugo vladala”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније