Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Jelica Novosel, A.B. [ Mreža, TVCG ]

24. 04. 2024. 07:40 >> 07:43
Čitaj mi:

USLOVI NEDOSTOJNI ČOVJEKA

Potresna priča stanovnika Konika: Muku muče u barakama i sa socijalom

U barakama u ulici Spasoja Raspopovića, u podgoričkom naselju Konik već decenijama živi više desetina porodica u stanju socijalne potrebe.

Slika u ovoj ulici je ista više od 20 godina. Neugledne barake, nedostatak asfalta i trotoara, smeće - samo je dio slike jedne njihove svakodnevice.

Jedna od stanarki ovih baraka Marina Dragović prisjeća se priče kada im je rečeno da će sve barake da se sruše.

"Evo 30 godina kažu da će ovo da se ruši. Niko nas nije ni obilazio, ni posjetio, ni ništa. Ovdje prokišnjava i nikakvih uslova ovdje za život nema", navodi Marina. 

Bez osnovnih uslova za pristojan život u 21. vijeku i u malom prostoru od 18 kvadrata, Desanka Šundić jedva preživljava.

Kako kaže, pomoć opštine koja je bila još davno obećana, nikada nije stigla.

"Svakome sam se obraćala. Još dok je na čelu Glavnog grada bio Miomir Mugoša obećao je da će nam izgraditi stanove na Murtovini ili u naselju Ibričevina. Tamo su bili predviđeni stanovi za nas, pa sam čula da je to prodato. Ovo je trebalo davno da se ruši. Ja lično nisam imala sredstava da baraku renoviram. Niti imam kupatila, niti ništa. Mučim se", požalila se ona. 

Istu muku i probleme dijeli sa Desankom i njena komšinica Ljubinka Vuković. Narošenog zdravlja moli državu da pomogne. 

"Svima nama treba da se podijele stanovi da se maknemo ovdje. Ovdje svašta ima pogotovo ljeti. I miša i zmija. Htjela sam da zamolim Vladu Crne Gore da mi izađe u susret. Teško živim, dva sina imam, a ne rade ni jedan ni drugi. Živimo od 200 evra. Ne znam kako ćemo mi da preživimo. Pogotovo ja koja sam bolesna, a treba mi za tablete. Mene jedna pumpa košta 25 evra. Kako ću da preživim? Ja ni sama ne znam. Na kiseoniku sam 16 sati", kaže Ljubinka. 

U naselju je još mnogo onih koji jedva preživljavaju, a jedini izvor prihoda im je socijalna pomoć.

Elver Sejdović je za emisiju "Mreža" kazao da u ovom naselju živi od 1987. godine.

"Živimo u ovim trošnim barakama, pravo da vam kažem sirotinjski. U ovakvim uslovima ja ne znam ko bi živio. Da nema narodne kuhinje i socijalne pomoći, ne znam kako bismo preživjeli", zaključuje Elver. 

Redakcija emisije "Mreža" proslijedila je pitanja Glavnom gradu da li će nešto preduzeti i pomoći stanivnicima ovog naselja.

Međutim, odgovora nije bilo. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније