Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

B.B.

16. 01. 2024. 12:47 >> 12:47

INICIJATIVA ODBORNIKA DPS

Postaviti automatske defibrilatore na nekoliko lokacija u gradu

Odbornici DPS-a u Glavnom gradu predali su inicijativu za projekat "Podgorica - Grad sigurnog srca" (Heart safe city). Projekat bi podrazumijevao da se na nekoliko lokacija u Glavnom gradu postave automatski eksterni defibrilatori (AED).

Kako navode u saopštenju Maja Miročević Rotolo, Slađana Vujačić i Nermin Abdić kao podnosioci inicijative, na ovaj način bi se povećale šanse za preživljavanjem prilikom iznenadnih srčanih zastoja građana i dao doprinos širenju kulture hitnog odgovora.

"Podgorica bi se ovim projektom svrstala u red Heart safe city, a time i unaprijedio kvalitet života građana našeg grada. Kardiovaskularna oboljenja su i dalje vodeći uzrok smrti u Crnoj Gori, a brzina intervencije kod srčanog zastoja je od neprocjenjivog značaja za preživljavanje. postavljanjem automatskih eksternih defibrilatora na javnim površinama oni bi postali dostupni građanima. Smatramo korisnim da se za ove namjene iz budžeta upotrijebi 15.000 eura, a kupovinom privih AED obezbijedila bi se najfrekventnije pozicije u gradu", navode u saopštenju.

Postavljanje tih aparata, kako dodaju, pratila bi i eukativna kampanja koja bi ukazala na svrsishodno, jednostavno i ispravno korišćenje ovih aparata, a koju bi Glavni grad sproveo u saradnji sa nadležnim zdravstvenim ustanovama. Podnosioci inicijative su u tom smislu kako ističu spremni da daju kontinuiranu stručnu i logističku podršku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније