Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Крсто Газивода [ TVCG ]

14. 09. 2023. 10:08 >> 10:08

ALARMANTNO STANjE

Ribnica zanemarena, smeće prijetnja i za poplave

Rijeka Ribnica u Podgorici odavno je zanemarena, a duž njenog korita jasno se može vidjeti kakav je odnos građana prema ovom biseru prirode u glavnom gradu Crne Gore.

Kako je kazala ekološka aktivistkinja Elida Adrović, kod ove rijeke se vidi da je ekološko stanje  zanemareno.

"Količina otpada je tolika da građani stalno apeluju da se čisti. Sama akumulacija otpada je i prijetnja za poplave", upozorila je Adrović u emisiji "Mreža" na TVCG. 

Osim Ribnice, Adrović je pomenula i jako alarmantno stanje kod rijeke Gračanice.

Adrović tvrdi da je ova rijeka totalno devastirana, a cijelim njenim tokom napravljena je deponija.

"Tu je i rijeka Tara, koja će, bojim se, izgubiti svoj UNESKO status, ako se nastavi ovim tempom. Imamo Moraču koja se uliva u Skadarsko jezero, a Gračanica se uliva u Zetu i sve je to jedan ciklus kom nema kraja", dodala je ona. 

Adrović navodi da je rijeka Gračanica posebno devastirana u dijelu svog biodiverziteta.

"Tu nema biljnog i životinjskog svijeta, na način koji je adekvatan za to područje. Riblji fond nije dobrog kvaliteta, a priroda nam vrati uvijek ono što nam damo. Ne smijemo da se ponašamo kao da nismo dio prirode, kad jesmo", istakla je Adrović. 

Podsjetila je da kaznene politike nema ni za investitiore koji odlažu otpad pored rijeka, a ni za nesavjesne građane. 

"Konkretno govoreći za rijeku Ribnicu, ovo je idealan termin za njeno čišćenje. Edukacijom se može mnogo toga postići. Svojim mikro akcijama možemo postići mnogo toga", zaključila je Adrović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније