Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Objavila M.L.B.

19. 02. 2019. 16:31 >> 16:07
38

VUKOVIĆ - DURMIŠI

Odlični odnosi Crne Gore i Kosova

Crna Gora i Kosovo imaju odlične bilateralne odnose i gradska uprava će učiniti sve da ti odnosi nastave da se obogaćuju i unapređuju i u narednom periodu, istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u razgovoru sa ambasadorom Republike Kosovo Skenderom Durmišijem, uputivši čestitke povodom jedanaeste godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Naš strateški politički kurs je da sa Kosovom izgrađujemo najbliže moguće odnose, ne samo zbog činjenice da smo susjedne države, nego i zbog zajedničke istorije koja nas povezuje i upućuje na zajedničku evropsku i evroatlanstku budućnost", naglasio je Vuković.

On je istakao da dobre političke odnose koje Crna Gora ima sa zemljama regiona i šire Podgorica prepoznaje kao šansu za intenziviranje saradnje na nivou glavnih gradova.

"U tom smislu, veoma smo zainteresovani da uspostavimo kontakte sa kolegama iz Prištine kako bi dogovorili uzajamne posjete u što kraćem roku i neposredno se uvjerimo šta jedni od drugih možemo da naučimo jer dijelimo iste probleme i susrijećemo se sa sličnim izazovima", naglasio je gradonačelnik.

On je istakao da Glavni grad radi na oživljavanju biznis zona i kreiranju uslova za privlačenje stranih investicija, pa je u tom dijelu Podgorica posebno zainteresovana za povezivanje sa uspješnim kompanijama sa Kosova koje su zainteresovane da svoj kapital ulože u glavni grad Crne Gore.

„U interesu nam je i intenziviranje saradnje na polju turizma, sa ambicijom da što više građana Kosova dođe u Podgoricu i da što više Podgoričana obiđe Kosovo“, iskakao je Vuković, dodajući da i na na polju kulture postoji dosta prostora za produbljivanje saradnje na obostranu korist i zadovoljstvo.

"Temelj naše komšijske i prijateljske saradnje na duge staze uspostavljen je onda kada je Crna Gora otvorila vrata izbjeglicama sa Kosova i kada je priznala Republiku Kosovo, tada ste pokazali viziju i smjelost, zato se mi radujemo svim vašim uspjesima", istakao je ambasador Durmiši.

Ambasador je istakao je da su strateške orijentacije Podgorice prijateljske i utemeljene na zdravim namjerama što se primjećuje svakog dana i izrazio zadovoljstvo što Podgorica postaje prepoznatljiv i privlačan grad za turiste najviše zahvaljujući ubrzanom razvoju i posebnom urbanom identitetu kome doprinose brojne aktivnosti koje organizuje gradska uprava.

„Moja najvažnija poruka je da odlične odnose koje imamo na međudržavnom nivou efikasnije operacionalizujemo na lokalnom nivou i uspostavimo bližu saradnju između dva glavna grada – Podgorice i Prištine“, istakao je Durmiši i dodao da je vrlo raspoložen da lično pruži podršku povezivanju rukovodstava dva grada i razmjeni iskustava, cijeneći da postoji širok prostor za uspostavljanje saradnje i razvijanje budućih odnosa.

Durmaši je izrazio uvjerenje da će unapređenjem putne infrastrukture biti stvorene pretpostavke za još čvrsće veze glavnih gradova Crne Gore i Kosova i realizaciju konkretnih aktivnosti i projekata koji su u interesu dva nadorda i dvije države.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније