Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Mina [ Objavio: O.Z. ]

08. 09. 2017. 17:36 >> 17:17

PODGORICA

Kvalitetnija đačka užina u osnovnim školama

Đačka užina u podgoričkim osnovnim školama ove godine biće kvalitetnija i učenicima će biti ponuđen drugačiji meni svakog mjeseca, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako se navodi, u proces izrade novog menija koji će biti ponuđen učenicima podgoričkih osnovnih škola u ovoj školskoj godini, Ministarstvo prosvjete i Javna ustanova (JU) Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ uključili su i Institut za javno zdravlje (IJZ), u cilju formiranja kvalitetnije ponude u okviru đačke užine.

Izmijenjeni meni je predstavljen u četvrtak Ministarstvu prosvjete direktorima osnovnih škola.

„Predstavnici JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ upoznali su prisutne sa novinama koje će njihova radionica ponuditi učenicima osnovnih škola, a one se ogledaju u uvođenju zdravih sirovina u proizvodnju kao što je integralno, crno, kukuruzno i ražano brašno, te sjemenke, a sve u cilju poboljšanja nutritivne vrijednosti užine“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su sastav užine ove godine uključeni i dodaci poput jogurta, mlijeka, voća, vode i sokova.

„Novina je i to što će se meni mijenjati na mjesečnom nivou, a biće objavljen i na oglasnim tablama u školama čiji su učenici korisnici užine kao i na fejsbuk /facebook/ stranici Đačke užine“, saopšteno je iz Ministarstva.

„JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ omogućiće učenicima u posljednjoj nedjelji septembra besplatnu degustaciju đačke užine za učenike koji izraze želju da je koriste“, naglasili su predstavnici Škole.

Cijena užine iznosiće 15 eura za prvo, odnosno deset eura za drugo, treće i svako naredno dijete.

Načelnik odjeljenja za ishranu i zdravstvenu ekologiju u IJZ, Borko Bajić, ukazao je na važnost organizovanja đačke užine kako bi se roditeljima odnosno djeci predstavio značaj zdrave ishrane u cilju prevencije gojaznosti kod djece.

On je, kako se navodi, naglasio da će izmijenjeni meni obezbijediti izbalansiranu ishranu učenicima, i ukazao na važnost organizovane užine koja, pored unosa hranljivih materija, kod djece podstiče socijalizaciju i formiranje zdravih navika.

Direktor Direktorata za srednje obrazovanje Veljko Tomić je, kako je saopštio, zadovoljan zbog poboljšanja kvaliteta hrane, i naveo je da su u prošloj godini izdvojena značajna sredstva za opremanje Đačke kuhinje, koja se i u proizvodnji i u distribuciji oslanja na HACCP standarde

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније