Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 03. 2013. 14:00 >> 14:00

PRAVA RADNIKA

SSCG: Iniciraćemo prikupljenje podataka o nepovezanom stažu

Generalni sekretar Saveza sindikata Zoran Masoničić iniciraće na Skupštini te radničke centrale donošenje odluke o pokretanju akcije prikupljanja podataka o nepovezanom radnom stažu za sve radnike u Crnoj Gori.

„Prema podacima pravnih kancelarija SSCG, oko 70 odsto aktivnih kompanija ne uplaćuje redovno obavezne poreze i doprinose za zaposlene ili neuredno dostavljaju propisane obrasce“, rekli su iz tog sindikata. 


Iz SSCG su kazali da će tu akciju započeti zbog toga što su njihove analize pokazale da ne postoji kvalitetna evidencija o radnom stažu za najveći dio zaposlenih, kao i da se mnogi ljudi nađu u neprijatnoj situaciji kada ispune uslove za penziju i treba da dostave dokaze o radnom stažu.

„Akcija će biti sprovedena preko opštinskih sindikatlnih povjereništava i kacelarija koje imamo u svim crnogorskim opštinama. U saradnji sa nadležnim državnim institucijama prema kojim smo pokrenuli ove aktivnosti, organizovaćemo sastanke i dogovoriti zajedničke aktivnosti na ovu temu“ navodi se u saopštenju.

SSCG će, kako su naveli njegovi predstavnici, pripremiti upustvo koje će biti dostupno svim zaposlenima, a koje će im olakšati prikupljanje podataka o radnom stažu.

Taj problem, kako su ocijenili, posljednjih godina evidentiran je i u javnom i u realnom sektoru, dok je najizraženiji u privatnim preduzećima u kojima zaposleni u velikom broju dobijaju dio zarade na ruke, a doprinosi im se uplaćuju na zakonski minimum.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније