Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ Darko Bulatović /TVCG ]

02. 04. 2024. 11:01 >> 11:42
1
Čitaj mi:

PROTEST RADNIKA BOKSITA

Blokiraju rad sadašnjim privatnicima do isplate dugovanja

Nekadašnji radnici nikšićkih Rudnika Boksita protestuju danas na kopu na Seocima u Župi. Saopštili su da je dogovor radnika da se, dok se ne proda imovina stečajne mase koja se nalazi na Seocima i Štitu, obustavi svaka eksploatacija rude do daljnjeg. Oni traže isplatu novca i povezivanje radnog stažaza 80 radnika.

"Dogovor je radnika da Seoca ne rade. Rješenje za nastalu štetu vezanu za upravnu zgradu je postalo pravosnažno u korist radnika. Šteta je nastala od 890.000 eura. Stečajni upravnici su napravili namjerno štetu da bi dali vagon Impexu mađarskoj firmi novac. To je čista korupcija. Na državnim organima je obaveza, a najviše na stečajnoj upravi, da nadoknade nastalu štetu", kazao je predstavnik radnika Rašo Čivović.

Upozorio je "Lidl" da ne može izvoditi radove na parceli koju je kupio dok se pitanje ovo ne riješi.

"Ako počne "Lidl" da radi, radnik će se opet iskupiti. Znači, "Lidl" ne može tamo raditi dok se ova šteta ne ispravi jer je rešenje moje postalo pravosnažno", kaže Čivović.

Kaže da je pitanje placa preuzela nova tužiteljka.

Radnici se pitaju ima li političara u Crnoj Gori koji bi konačno riješio pitanje Boksita, te da 80 radnika trebaju povezivanje radnog staža.

"Njih ima oko 80 koji imaju privremena rešenja za penzije da im se poveže radni staž. Jer je opet sramota. Ljudi su prije deset godina otišli u penziju, a nije im povezano. Mislim da je to jedna velika sprdnja. I očekujemo poziv nadležnih organa. Stvarno, ja im dopise neću pisati jer sam pisao dosta preko hiljadu dopisa. Sad trenutno imam pozive koje sam uplutio prije ovoga dopisa kod Moma Koprivice koji je obećao da će primiti još u 11. mjesecu i ništa. Imam kod ministra pravde isto dopis koji je rekao da njegova nadležnost nisu pitanja koje ja sam postavio . Toliko o nadležnim institucijama... Ima li u Crnu Goru neko od političara koja je sad trenutno u vladi da stavi jednom tačku na Boksite. Možemo da se skupljamo godinama, ali ne možemo da živimo 200 godina", kaže on.

Dodaje da radnici imaju čiste papire da je njihovo 17.000 kvadrata.

"I upravna zgrada je naša, koja je iza nas. Znači, imali su vremena, mi smo prije dva mjeseca došli, prijateljski upozorili ih, niko se nije okrenuo. Ja sam imao samo jedan razgovor sa sekretaricama ministra rudarstva Saše Mujovića, jedan sam razgovor obavio, jedna me uključila dok je stečanji bio kod njih u kancelariji. Znači, ja sam je samo rekao, ovo traje od 2013. godine. Sekretarica mi je rekla da je ona bila u osnovnoj školi tada", istakao je on.

Kaže da se na spisku nalazi 560 radnika.

"Znači, nekome se duguju plate, nekome zimnica, nekome regres, nekome povezani radni staž. Ova smjena sad kad izađe, normalno da će izađe, bićemo korektni, sljedeća ne može ući. I tako i narednih dana. Nema, dok se ne proda imovina . Dok pare ne legnu", istakao je Čivović.

Nakon dobijanja rješenja od Uprave za nekretnine, u roku od mjesec dana objaviće imovinu za prodaju

Stečajni upravnik Nenad Amidžić objasnio je da je ta imovina identifikovana kao imovina rudnika Boksita u stečaju.

"Što se tiče toga posjednog lista 32, mi smo na sastanku Uniproma i Stečajne uprave dogovorili da se izvrši geodetski premjer po području koje obuhvata posjedovni list 32 i posjedovni list 29. Nakon geodetskog izvještaja utvrđena je značajna razlika u površinama parcela. Samim tim mi smo predali zahtjev Upravi za katastar da se izvrši poređenje numeričkih i grafičkih podataka. To jest, da nam katastar precizno navede površine koje obuhvaćaju te posjedne liste. Nakon rješenja uprave za katastar, nastavljamo dalje kroz stečajni postupak. Moja obaveza je dalje vršiti procjenu imovine, nakon toga objaviti prodaju, i to je taj dio što se tiče stečaja", kaže Amidžić.

Kaže da kad donese Uprava prihoda rješenje, "mi pravimo dogovor kad moji procjenitelji mogu da izađu gore na teren, računam da će oni za 7 do 10 dana izvršiti procjenu i nakon toga znači završene procjene za desetak dana, kad ja to sve posložim, biće objavljeno u novinama. Znači, ukupno, nakon dobijanja rješenja od Uprave za nekretnine, mi ćemo u roku od mjesec dana objaviti imovinu za prodaju".

Kaže da stečajni postupak ne poznaje instituciju štrajka,

"Ja sam ljudima objasnio što se tiče procedure i potpuno je transparentna moja reorganizacijska aktivnost u stečaju, tako da su upoznati sa svime", kaže Amidžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније