Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

25. 03. 2024. 11:54 >> 11:53
Čitaj mi:

EKIP

Prenijeto 95 hiljada telefonskih brojeva

U Crnoj Gori je, od početka pružanja usluge prenosa telefonskih brojeva, prenijeto njih 95 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su kazali da je između mobilnih mreža prenešeno 77,92 hiljade brojeva.

“Najviše brojeva je prenešeno u mobilnu mrežu M:tel-a, 39,69 hiljada brojeva ili 51 odsto. U mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma prenešeno je 23,48 hiljada brojeva ili 30 odsto, dok je u mobilnu mrežu One Crna Gora prenešeno 14,75 hiljada brojeva ili 19 odsto od ukupno prenešenih brojeva između mobilnih mreža”, navodi se u saopštenju.

Između fiksnih mreža prenešeno je 17,08 hiljada brojeva.

“Najviše brojeva je prenešeno u fiksnu mrežu M:tel-a, 10,41 hiljada brojeva ili 61 odsto, u fiksnu mrežu Telemacha 4,15 hiljada brojeva ili 24 odsto, u fiksnu mrežu One Crna Gora 2,15 hiljada brojeva ili 13 odsto, u fiksnu mrežu Crnogorskog Telekoma 368 brojeva ili dva odsto, dok su tri broja prenešena u fiksnu mrežu Orion Telekoma”, precizirali su iz EKIP-a.

Prenosivost telefonskog broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da pri promjeni operatora fiksne i mobilne telefonije zadrži postojeći telefonski broj. Zahvaljujući navedenoj usluzi, korisnici mogu birati operatora koji pod najpovoljnijim uslovima pruža uslugu zahtijevanog kvaliteta i pri tome zadržati svoj broj.

Operatori su uslugu prenosa telefonskih brojeva počeli da pružaju 1. decembra 2011. godine.

“Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu. Telefonski broj se prenosi u punom formatu. Na primjer, ako korisnik ima mobilni broj 067 123456 i prenese ga u mrežu drugog operatora, korisnikov broj se ne mijenja, ostaje isti 067 123456”, navodi se u saopštenju.

Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa "starim" operatorom.

“Uz zahtjev za prenos broja građani dostavljaju na uvid važeći identifikacioni dokument, a preduzeća rješenje o registraciji iz CRPS Crne Gore, kao i dokaz o plaćenom mjesečnom računu, za posljednji obračunski period, za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj”, objasnili su iz EKIP-a.

Ako su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, koji su propisani Pravilnikom o prenosivosti brojeva pretplatniku se određuje datum prenosa broja, koji ne može biti duži od tri radna dana od momenta podnošenja zahtjeva. Prosječno vrijeme trajanja prenosa broja u prethodnih šest mjeseci iznosilo je 2,44 radna dana.

“Vremenski okvir za realizaciju prenosa broja je od 13 sati do 16 sati, svakog radnog dana, i u tom periodu može doći do prekida servisa. Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa. Operatori korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja”, dodaje se u saopštenju.

Više informacija može se pronaći na internet stranici Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost www.ekip.me.

“Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen ili je nezadovoljan ažurnošću operatora prilikom procesa prenosa broja korisnik može da podnese žalbu Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost”, dodaje se u saopštenju.

Kako se na osnovu broja više ne može odrediti kod kog operatora se nalazi određeni telefonski broj, EKIP je omogućio da se na veb adresi https://prenosivost.ekip.me može obaviti provjera u kojoj mreži se telefonski broj nalazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније