Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

13. 03. 2024. 11:02 >> 11:02
Čitaj mi:

PKCG

Crna Gora ima značajne investicione potencijale

Međunarodne kompanije, koje uspješno posluju u Crnoj Gori, preporuka su investitorima da i dalje postoji povoljan poslovni ambijent u zemlji, ocijenila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

Ona je na sastanku koji je PKCG, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Agencijom za investicije, organizovala sa diplomatsko-konzularnim predstavnicima, kazala da je crnogorska ekonomija u prošloj godini bilježila pozitivne trendove, iako su spoljni faktori bili samo djelimično povoljni, ali da se nastavio pad obima direktnih stranih investicija.

„To je razlog za mobilizaciju svih nas, kako bismo povratili poželjan kvantum strane investicione aktivnosti. Upravo tome služe ovakvi sastanci, da ukažemo na okolnosti, koje jesu dijelom korišćene, ali i na potencijalne prilike koje treba da budu valorizovane”, rekla je Drakić na sastanku organizovanom u Vladinom domu na Cetinju.

Iz PKCG su saopštili da je sastanak bio prilika da se predstave ekonomske prilike i investicioni potencijali Crne Gore, te apostrofira partnerski odnos krovne privredne asocijacije sa diplomatskim korom, sve u cilju jačanja ekonomske međudržavne i saradnje crnogorskih i inostranih preduzeća.

U radu skupa učestvovale su diplomate iz 23 države, predstavnici Komore, Ministarstva vanjskih poslova i Agencije za investicije.

Prema riječima Drakić, da bi Crna Gora što prije došla u poziciju privlačenja investicija, važno je da se dinamično nastavi realizaciju kapitalnih projekata i tako podstaknu ulaganja.

“Ovdje posebno mislim na završetak infrastrukturnih projekata koji će transportno bolje povezati Crnu Goru sa evropskim koridorima”, dodala je Drakić.

Ona je naglasila važnost toga da diplomatsko-konzularni predstavnici, kao partneri Komore u poslovima međunarodnog povezivanja, razumiju da krovna institucija privrednika obezbjeđuje podršku države na putu privlačenja stranih investicija, a istovremeno i sama obavlja jedan dio poslova njenog međunarodnog ekonomskog pozicioniranja.

Drakić je dodala da se nijedna ekonomija, a zbog veličine tim prije ni crnogorska, ne može posmatrati bez detaljne analize šireg ekonomskog i političkog ambijenta, na koji posljednjih godina najviše utiču geopolitička dešavanja.

Komora veoma pažljivo prati i analizira kontekst koji dolazi iz institucija Evropske unije (EU), a naročito u kontekstu novog Plana rasta za Zapadni Balkan kojim su alocirana dodatna finansijska sredstva za pomoć državama kandidatima, kao i za podršku privatnom sektoru, kroz ulaganja u infrastrukturu, transport, energiju, zelenu i digitalnu tranziciju, razvoj ljudskog kapitala.

“Sve ovo pogoduje stranim investitorima koji se odluče za Crnu Goru kao zemlju širenja svojih biznisa”, kazala je Drakić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova, Dejan Vuković, naveo je da je u eri globalizacije dodatno naglašena izuzetna važnost diplomatske korenspodencije i ekonomske diplomatije, čemu doprinosi i ovaj sastanak sa diplomatsko-konzularnim predstavnicima.

“Ekonomska diplomatija dodatno doprinosi imidžu države. Jedna od najvažnijih misija crnogorske diplomatije je promovisanje investicionih i ekonomskih potencijala svim relevantnim adresama u Evropi i svijetu. Crna Gora je mala mediteranska zemlja sa značajnim resursima, predivnom prirodom, stabilnošću koju garantuje članstvo u prestižnoj NATO alijansi i koja prednjači na putu EU integracija, što sve govori u prilog bezbjednog i povoljnog investicionog ambijenta koji želimo da prezentujemo”, rekao je Vuković.

On je predstavio pojedine istorijske činjenice koje su usko povezane sa Cetinjem, jezgrom hiljadugodišnje državnosti Crne Gore i simbolom antifašizma, koje je danas bogata riznica multietničnosti i multikulturalnosti.

Vršiteljka dužnosti direktorice Agencije za investicije, Snežana Đurović, rekla je da ova institucija prepoznaje važnost javno-privatnog partnerstva i intenzivno radi na njegovoj promociji kao novog investicionog modela u Crnoj Gori.

Svjesna činjenice da je javno-privatno partnerstvo relativno nov koncept investiranja u Crnoj Gori, Agencija kroz svoje aktivnosti nastoji da identifikuje potencijalne projekte javno-privatnog partnerstva na nivou lokalne samouprave i pomogne u prevazilaženju mogućih prepreka u njihovoj realizaciji.

“Vjerujemo da crnogorske opštine imaju značajan investicioni potencijal, zbog čega je Agencija odlučna u namjeri da identifikuje potencijalne projekte javno-privatnog partnerstva, prikupi svu potrebnu dokumentaciju i usmjeri ih ka daljem procesu valorizacije. U tom smislu, Agencija sa posebnim nestrpljenjem iščekuje prvi projekat javno-privatnog partnerstva, koji će biti implementiran u Prijestonici Cetinje”, rekla je Đurović.

Ona je objasnila da je riječ o izgradnji hotela Lokanda i podzemne garaže, uz rekonstrukciju Trga umjetnika, što doprinosi unapređenju turističke i ugostiteljske industrije, povećava prihode Prijestonice i zaposlenost lokalnog stanovništva.

“Vjerujemo da će prvi projekat javno-privatnog partnerstva - hotel Lokanda, biti polazna tačka za sve naredne projekte javno-privatnog partnerstva i da ćemo imati priliku svjedočiti realizaciji velikih projekata koji će biti sprovedeni na korist svih građana Crne Gore”, rekla je Đurović.

Investicione potencijale Crne Gore prezentovao je pomoćnik direktora u Agenciji za investicije, Andrej Lakić, koji se fokusirao na uspješno realizovane i aktuelne i planirane projekte u prioritetnim razvojnim oblastima crnogorske ekonomije, apostrofirajući ujedno povoljan fiskalni ambijent, lakoću otpočinjanja biznisa, jednak tretman domaćih i stranih investitora i stabilan bankarski sistem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније