Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

06. 03. 2024. 17:38 >> 17:40

MILOVIĆ O ZADUŽENJU VLADE

"Istorijski najskuplje zaduženje Crne Gore kroz euroobveznice"

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Nikola Milović osvrnuo se na zaduženje vlade od 750 miliona dolara, istakavši da je 2024. godina i istorijski najskuplje zaduženje Crne Gore kroz euroobveznice.

Prema Milovićevim riječima, u istom danu se Hrvatska zadužila sa dva puta manjom kamatom - 3,375 odsto, na rok dospjeća deset godina, 1,5 milijardi eura, a tražnja je bila ukupno 8,5 milijardi.

"Podsjećam 2019. godine smo imali istorijski najjeftinije zaduženje Crne Gore kroz euroobveznice, kamata 2,55%, rok dospjeća 10 godina, 500 miliona eura. Prvi realni pokazatelj nestabilnosti javnih finansija jeste rekordna visina kamatne stope na euroobveznice po kojoj se država zadužila danas 7,25 odsto", naveo je Milović.

Ističe da više nije pitanje po kojoj se kamatnoj stopi zadužujemo i koja je njena visina, već da li će Crna Gora biti u mogućnosti da joj neko uopšte da kredit.

"Tajno, najskuplje i ekspertski kako smo i navikli od oslobođenja 2020 godine", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније