Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. - K. J. - A.B. [ Milica Kapa ]

23. 02. 2024. 23:38 >> 10:40
4
Čitaj mi:

SJEDNICA U NIKŠIĆU

Izabran novi odbor direktora EPCG

Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Odluka je donesena većinom glasova, a manjinski akcionari večeras nisu glasali za nove članove Odbora, pošto su predali poništene listiće.

Akcionari su takođe na sjednici zahtijevali da se politika isključi, a i zahtijevali su da im se objasni cjelokupna današnja situacija.

Skupština akcionara koja je bila zakazana za danas u 12 časova, počela je oko 23 časa. Manjinski akcionari i novinari 11 sati su čekali da počne sjednica Skupštine.

Podsjetimo, ranije je završena elektronska sjednica Vlade na kojoj je izglasano da Simo Jokić u ime Pokreta Evropa sad bude član Odbora direktora EPCG.

Akcionar Golub Bojanić je predložio da EPCG treba pod hitno da se djelimično privatizuje, da se ugledaju na CGES i "da otmu iz političkog plijena".

"Vlada je današnjim ponašanjem sebe ponizila. Elektroprivredu treba da otmemo iz političkih priča i kalkulacija. To je kompanija koja posluje za primijer, ne samo u Crnoj Gori, već i šire", poručio je on.

Bojanić je na sjednici pitao kako Đonbaljaj može biti član Odbora EPCG.

"On je u Plavu pravosnažno osuđen zbog primanja mita na 10 mjeseci. Đonbaljaj se sudi sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica", tvrdio je Bojanić. 

Akcionar Nataša Backović kazala je da akcionari smatraju nekorektnim da se na sjednici Skupštine čitaju biografije novih članova odbora direktora.

 

"Vlada je prekršila sve zakone. Nije tačno da smo dobili imena članova odbora i biografije. Sve što kažem odnosi se na članove vlade", poručila je ona. 

Đukanović i Đonbaljaj članovi dosadašnjeg saziva, Mujović predložio tri kandidata

Đukanović i Đonbaljaj su članovi i dosadašnjeg saziva odbora. Đukanović i Savić su diplomirani inženjeri elektrotehnike, Đonbaljaj je građevinski inženjer, a Gošović diplomirani pravnik.

Pored njih, Skupština akcionara imenovaće tri nezavisna kandidata, koja je ranije predložio ministar energetika Saša Mujović.

Mujović je za članove ranije predložio dekana Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Mančesteru Jovicu Milanovića, profesora Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Vladimira Katića i profesora na ETF-u u Podgorici Zorana Miljanića.

Skupština akcionara EPCG je, podsjećanja radi, zakazana za danas na zahtjev Vlade – Ministarstva energetike i rudarstva, nakon što je stupila na snagu izmjena Zakona o privrednim društvima koja je skratila rokove za zakazivanje i održavanje skupština akcionara.

Bulatović: Nepredviđena situacija, izaći ćemo iz problema 

Novi izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović, koji je predsjedavao Skupštinom akcionara EPCG, obratio se ranije danas i zahvalio na strpljenju zbog čekanja.

"Ovo nije uobičajeno, prvi put se dešava, ali nadam se da ćemo izaći iz ovoga tako što ćemo riješiti ovu situaciju. Vlada ima senzibiliteta prema manjinskim akcionarima ali je u pitanju nepredviđena situacija, jasno je da se ugled kompanije poljuljao ali izaći ćemo iz problema siguran sam", kazao je Bulatović.

Manjinski akcionar Golub Bojanić poručio je da je Vlada neozbiljna, te da je ovo zastiđe za državu. 

"Ovo je ozbiljna kompanija, kako će biti kad ovo čuju tri eksperta koje je nadležno ministarstvo predložilo za Odbor EPCG. Gdje dolaze, u ovakav neuređen sistem što se tiče Vlade. Misli li se da je ovo premijera Spajića ili ministra Mujovića? Oni su samo došli tu gdje su na račun naroda. Ovo je nas, manjinskih akcionara. Ovo je čisto ponižavanje instituta manjinskog akcionara i akcionara. Mi smo ljudi koji smo uložili novac u ovu kompaniju", zaključio je Bojanić.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније