Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

15. 01. 2024. 11:37 >> 11:39

GREEN HOME

Proizvodnja električne energije iz sunca da bude prioritet

Proizvodnja električne energije iz sunca mora biti prioritet energetskog sektora Crne Gore, ocijenila je izvršna direktorica nevladine organizacije (NVO) Green Home, Azra Vuković.

Ona je kazala da u svjetlu informacija o problemima u kompaniji Solar gradnja, koje su prethodnih dana prezentovane javnosti, izražava ozbiljnu zabrinutost za dalji razvoj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori, a prije svega iz energije sunca.

“Porazna je činjenica da, i pored ogromnog potencijala koji Crna Gora ima za proizvodnju električne energije iz energije sunca, udio proizvodnje iz ovog izvora iznosi svega nešto oko jedan odsto”, navela je Vuković u saopštenju.

Ona je poručila da se neiskorišćavanjem tog potencijala produžava zavisnost od uglja i rada Termoelektrane (TE) Pljevlja, nastavlja se doprinositi daljem zagađenju vazduha, ali i usporava proces ispunjavanja zacrtanih obaveza iz Zelene agende za Zapadni Balkan, kao i drugih ciljeva Evropske unije (EU) u toj oblasti.

“Država Crna Gora mora naći jednostavan i efikasan način da građanima obezbijedi olakšice za postavljanje solarnih panela na krovovima domaćinstava i poslovnih objekata, a koji neće biti podređen partijskim niti ličnim interesima bilo koje grupe, ili pojedinca, već isključivo interesima građana i prirode ove zemlje”, dodala je Vuković.

Ona je saopštila da je projekat Solari 3000+ namijenjen domaćinstvim i 500+ namijenjen poslovnim objektima, koji je pokrenula Elektroprivreda (EPCG), mogao i trebalo da bude zamajac razvoja proizvodnje električne energije iz sunca, kroz obezbjeđivanje olakšica za građane i domaćinstva.

“Neodgovorno upravljanje ne smije da bude omča oko vrata projektima koji imaju potencijal da budu realizovani u interesu građana i prirode”, upozorila je Vuković.

Ona je podsjetila da Crna Gora ima izvanredne prirodne pogodnosti za korišćene sunčeve energije i nalazi se na listi zemalja sa najvećim solarnim potencijalom u jugoistočnoj Evropi koji iznosi preko dvije hiljade sati godišnje za veći dio zemlje.

“Ovaj potencijal je ogroman u primorskom dijelu, ali je značajan čak i u sjevernim djelovima zemlje. U Kolašinu, sunce u prosjeku sija oko 2,47 hiljada sati godišnje, dok u većem dijelu primorja preko 2,5 hiljada sati godišnje. Imajući ovo na umu, činjenica da je udio proizvodnje električne energije iz sunca nešto oko jedan odsto je porazna”, zaključila je Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније