Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J. [ Mina ]

15. 01. 2024. 08:23 >> 08:33

O RATU NABLISKOM ISTOKU

Svjetski ekonomski forum počinje danas u Davosu

Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) počinje danas u švajcarskom Davosu. Najviše pažnje na WEF-u ove godine će biti posvećeno krizi na Bliskom istoku, ali i rat u Ukrajini će ostati u prvom planu.

Centralna tema ovogodišnjeg sastanka u švajcarskom planinskom turističkom središtu, koji će trajati do petka, biće obnova povjerenja, s obzirom na to da svijet svjedoči ratu u Gazi za koji se mnogi plaše da će prerasti u širi sukob u regiji, prenosi SEEbiz.

Strah od toga pojačan je nakon napada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i nekih savezničkih zemalja u četvrtak na ciljeve u Jemenu, koji su pod kontrolom pobunjenika Hutija. Naime, oni napadaju brodove u Crvenom moru "iz solidarnosti s Palestincima", što je uveliko otežalo transport robe morem na tom području.

Američki predsjednik Joe Biden opisao je napade Hutija kao prijetnju slobodnoj trgovini.

S približavanjem druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky takođe će prisustvovati forumu prvi put, najavio je predsjednik WEF-a Borge Brende. Na programu je "posebno obraćanje" i susret s direktorima najvećih kompanija.

Učesnici foruma pažnju će, između ostalog, posvetiti stanju svjetske ekonomije, globalnim trgovinskim napetostima, brzom razvoju vještačke inteligencije i borbi protiv klimatskih promjena. Posljednji je, prema upozorenjima ekoloških organizacija, nedovoljno odlučan, iako su razorne posljedice klimatskih promjena, po njima, već jasno vidljive.

Prema anketi prije početka foruma, koju su pripremili švajcarska osiguravajuća kuća Zurich Insurance Group i globalna konsultantska firma Marsh McLennan, jedan od najvećih rizika trenutno predstavljaju lažne informacije stvorene uz pomoć vještačke inteligencije. Nekoliko svjetskih ekonomskih velesila ove ili naredne godine čekaju izbori u kojima, prema mišljenju stručnjaka, postoji veliki rizik stranog uplitanja.

WEF, koji je inače neprofitna međunarodna organizacija, dopušta učestvovanje samo lično pozvanim gostima. Ove godine očekuje se oko 2,8 hiljada. Među njima su tradicionalno politički čelnici, direktori najvećih kompanija, investitori, predstavnici civilnog društva, novinari i druge poznate ličnosti.

U Davosu će ove godine, između ostalih, boraviti američki državni sekretar Antony Blinken, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan, kineski premijer Li Qiang, izraelski predsjednik Isaac Herzog, libanski premijer Najib Mikati i argentinski predsjednik Javier Milei.

Svoje učešće najavili su i glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen.

Za bezbijednost učesnika u Davosu brinuće se oko pet hiljada švajcarskih vojnika, a u vazduhu će biti i vojni borbeni avioni.

Kao i prethodnih godina, i ovoga puta se migu očekivati protesti protiv događaja. Mnogi su uvjereni da bi bogati i uticajni, koji se susreću u švajcarskim Alpima, svoju moć trebalo da iskoriste za stvarne promjene nabolje, a ne samo za vlastite interese.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније