Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Slobodan Doknić [ TVCG ]

09. 01. 2024. 14:57 >> 15:38
3
Čitaj mi:

MINISTAR ENERGETIKE U NIKŠIĆU

Situacija u Solar gradnji teška, mora se smanjiti broj zaposlenih

Situacija sa preduzećem Solar gradnja nije dobra, dugovi su poprilično veliki, ali naći ćemo izlaz, poručio je danas na sastanku u Nikšiću ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Mujović je kazao da je tokom razgovora sa direktoricom Solar gradnje Valerijom Saveljić zakljčeno da je sistematizacija radnika u ovom preduzeću prijeko potrebna.

"U prvom redu broj zaposlenih u solarnoj gradnji trebalo je da bude smanjen za oko 30 odsto. Smanjenje broja zaposlenika znači manje troškove na godišnjem nivou i jednostavan način da firma može opstati i preživjeti", naveo je on. 

Prema njegovim riječima, Solar gradnja je apostrofirano kao veliki gubitaš i kao preduzeće koje nije profitabilno.

"Dešavale su se brojne, kako bih rekao, kompromitujuće stvari, tako da sam želio da iz prve ruke i na licu mjesta, saznam od Saveljić o čemu se radi. Da vidimo kakva je perspektiva tog preduzeća, da li je to preduzeće na pravom putu", poručio je Mujović.

Prema njegovim riječima, Vlada je našla spas i izlaz za Solar gradnju.

"Ipak, mogu vam reći najkraće da situacija nije dobra, da su dugovi poprilično veliki. Tu je nekih više od dva miliona duga, odnosno negativnog salda, te kompanije", dodao je Mujović. 

Mujović je kazao da je Saveljić zamolio da predstavi svoju viziju razvoja kolektiva.

"Da crnogorska javnost i prije svega Vlada Crne Gore mogu da očekuju kada će to preduzeće doći, da se onako narodski izrazim, na zelenu granu, odnosno kada bi mogli očekivati neke bolje i pozitivnije rezultate", naveo je Mujović. 

Mujović je naveo da gro problema Solar gradnje datira iz perioda kada Saveljić nije obavljalu funkciju direktora. 

"Za veliki dio problema okrivila je rukovodstvo Elektroprivrede Crne Gore. Okrivila je takođe neadekvatnost i neažurnost u postupku nabavki glavnog materijala, odnosno solarnih panela, invertora koji su neophodni za proces rada i uspješno funkcionisanje tog preduzeća. Takođe smo se upoznali sa tim da svaki dan zastoja, odnosno nerada tog preduzeća generiše veliki minus, što opet u krajnjem rezultira ovim kumulativnim gubitkom od preko dva miliona eura. Jednostavno smo došli do zaključka da se nešto radikalno mora mijenjati", zaključio je Mujović.

Đukanović: EPCG je zatajila, preuzimam odgovornost na sebe

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je rekao da je dug Solar gradnje od 2 miliona u suštini pozajmica koju im je EPCG dala.

Problemi u poslovanju te firme, kazao je on, prouzrokovani su zbog „sistema javnih nabavki“.

„Tu smo zatajili, preuzimam dio odgovornosti i na sebe“, kazao je Đukanović.

U EPCG su, rekao je Đukanović, iznenađeni interesovanjem investitora za Željezaru.

„Investitori mogu da daju i pismo namjera, da vidimo kako oni vide budućnost Željezare“, kazao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније