Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Tufik Softić

22. 12. 2023. 08:53 >> 09:05
Čitaj mi:

OPŠTINA ANDRIJEVICA

Preko privremenog finansiranja do kraja političke krize

Opština Andrijevica u narednu godinu će ući sa mjerama privremenog finasiranja, što bi mogao biti i uvod u rasplet duge političke agonije u lokalnom parlamentu.

Predsjednik opštine Željko Ćulafić (SNP) kazao je Portalu RTCG da je Skupštini opštine dostavio predlog za privremeno finasiranje, kako bi bio stavljen dnevni red i formalno izjašnjavanje odbornika, koje u tom smislu ne može ništa promijeniti.

„Ako odbornici ne usvoje Oluku o privremenim finasiranju, ja kao predsjednik opštine imam diskrecionio pravo da je sam donesem. To znači da lokalna uprava može da koristi jednu dvanaestinu (1/12) od visine prošlogodišnjeg budžeta, i to će biti dovoljno za nesmetano funkcionisanje do kraja marta“, rekao je Ćulafić.

On je objasnio da bi odbornici nakon toga morali da do 31. marta usvoje budžet za 2024. godinu.

„Ako to ne urade, kao što nisu željeli da usvoje ni rebalans za 2023., onda će Vlada morati da reaguje i da uvede privremene mjere, odnosno prinudnu upravu, i tako bi bilo do juna ili jula, kada bi uslijedili redovni izbori, otprilike mjesec prije nego su bili 2020. godine. To bi bio kraj duge političke agonije u Andrijevici“, kazao je Ćulafić.

Politička scena u Andrijevici lagano pretvarala u televizijsku sapunicu bez kraja. 

Demokratska partija socijalista je pokušala da preuzme vlast sa tri odbjegla odbornika iz aktuelne vlasti, ali im to ovog puta nije prošlo, kao što im je pošlo za rukom 2011. godine.

Građani Andrijevice su, međutim, to sprečavali upadajući prije njih u skupšinsku salu, i onemogućavajući da se sjednice održe, saopštavajući da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje bez novih lokalnih izbora.

Prvi put je grupa mladića upala u salu u trenutku kada je trebalo da se glasa o inicijativi za smjenu predsjednika opštine Željka Ćulafića (SNP), dok su potom u nekoliko navrata zauzimali salu prije ulaska odbornika.

Skoro da je zaboravljeno da je Demokratska partija socijalista na ovaj način preuzela vlast u Andrijevici 2011. godine. I tada je bio samo jedan odbornik razlike u odnosu snaga u lokalnom parlamentu. U redova DPS-a je “preletio” jedan odbornik Pokreta za promjene, a Nebojša Medojević je uzalud prozivao tužilaštvo da ispita, kako je tvrdio, očiglednu političku korupciju.

I Ćulafić se se sada obratio državnim organima i Specijalnom državnom tužiocu da preispitaju o kakvim se koruptivnim radnjama radi i po hitnom postupku procesuiraju njihove aktere “sve u cilju poštovanja zakona i volje građana”.

Lokalnu vlast u Andrijevici od avgusta 2020. godine čini koalicija SNP, NSD i Demokrate, ali sa samo jednim odbornikom više od DPS i njenog koalicionog partnera SD, koji su prije toga bili na vlasti skoro deset godina.

Tijesna većina je od početka bila pogodna za razne ucjene odbornika, pa su sjednice neredovno održavane ili odlagane, što je na kraju rezultiralo i dugom krizom.

Iz Demokratske partije socijalista nakon prekida prve sjednice saopštili su da je u Andrijevici suspendovan pravni poredak, iz Socijalsitčke narodne partije, čiji je Ćulafić član, kazali su da su u pozadini svega borba za održavanje monopola nekih tajkunskih preduzeća koja bi trebalo da dobiju koncesije na prirodne resurse u ovoj malenoj opštini, i optužuju odmetnute odbornike da su zbog toga potkupljeni.

Tokom krize bilo je i teških riječi i prijetnji, a zatim pomirenja pred sudijom za prekšaje.

Donošenjem odluke o privremenom finansiranju izvjesno je da DPS-u neće uspjeti da se bez izbora vrati na vlast. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније