Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

20. 12. 2023. 16:17 >> 16:17
Čitaj mi:

CBCG

Turska kompanija namjerava da otvori banku u CG

Turska kompanija Zeren group zainteresovana je za ulaganja u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na namjeru otvaranja banke, saopšteno je na sastanku njenih predstavnika i guvernerke Centralne banke (CBCG), Irene Radović.

Radović se danas sastala sa ambasadorom Turske, Barišom Kalkavanom i predstavnicima Zeren group – vlasnikom i izvršnim direktorom holdinga, Mustafom Jigit Zerenom, predsjednicom bankarske grupe Zeren holdinga Jasemin Altunbaš i koordinatorom Zeren grupe za Crnu Goru, Ismailom Erdem Ogutom.

Na sastanku je razgovarano o projektima Zeren grupe i njenom interesovanju za ulaganja u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na namjeru otvaranja banke u našoj zemlji.

Radović je sagovornike upoznala sa trenutnim stanjem u bankarskom sektoru, naglasivši da je to najstabilniji dio finansijskog sistema, te da je po najnovijim podacima, aktiva banaka porasla 10,4 odsto, krediti 12 odsto, a depoziti 10,6 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine.

“Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim nastavlja da se smanjuje, pa je tako NPL na kraju oktobra bio 1,32 procentna poena niži u odnosu na isti period prošle godine, i iznosio je 4,82 odsto. Efektivna aktivna kamatna stopa je na kraju oktobra iznosila 6,49 odsto, što je 0,81 procentnih poena više u odnosu na nivo iz oktobra prošle godine”, navela je Radović.

Kalkavan je, uz čestitku Radović na imenovanju, najavio nastavak ekonomske saradnje Turske i Crne Gore i ukazao da je udio investicija iz Turske u ukupnim ulaganjima u prethodnom periodu povećan 120 miliona EUR, od čega su samo investicije Zeren Grupe 80 miliona.

„Nastavićemo da investiramo u Crnu Goru i u narednom periodu“, poručio je Kalkavan.

Izvršni direktor Zeren holdinga, Mustafa Jigit Zeren, iskazao je namjeru da Zeren grupa svoje poslovanje u Crnoj Gori proširi i na bankarski sektor.

„Istražili smo tržište, vidjeli da je sistem dobar za ulaganje i spremni smo za realizaciju jednog dugoročnog projekta“, kazao je Zeren.

Zeren Group je kompanija koja već 50 godina uspješno posluje u Turskoj i šest drugih zemalja, u osam različitih sektora (finansije, građevinarstvo, IT, energetika), sa godišnjim obrtom holdinga većim od pet milijardi USD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније