Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.Љ.

01. 12. 2023. 12:02 >> 12:07
1

NOVI CJENOVNIK

Od Nove godine poskupljenje poštanskih usluga

Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.

“Univerzalna poštanska usluga obuhvata prijem, prenos i uručenje u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju pismonosnih pošiljaka mase do 2 kilograma, paketa mase do 10 kilograma, sekograma do 7 kg (bez naplate), registrovanih (preporučenih i vrijednosnih) poštanskih pošiljaka, sudskih pisama i pisama u upravnom postupku i uručenje paketa do 20 kg u međunarodnom saobraćaju”,navodi se u saopštenju.

Kako naglašavaju, Pošta Crne Gore je imala obavezu da i novim cjenovnikom obezbijedi pristupačnost cijena za sve građane, a na novi cjenovnik saglasnst je dala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

“Povećanje cijena u odnosu na cijene utvrđene 2012. godine iznosi od 0,20 € do 2,20 € u unutrašnjem poštanskom saobraćaju i od 0,20 € do 12,25 € u međunarodnom poštanskom saobraćaju, u zavisnosti od vrste usluge”, navodi se u saopštenju.

S druge strane, u slučajevima gdje je ovo proračun dozvolio, došlo je i do smanjenja cijena pojedinih usluga univerzalnog servisa u odnosu na cijene iz 2012. godine.

“Korekcija cjenovnika univerzalnih usluga bila je nužnost s obzirom na činjenicu da ovaj cjenovnik nije mijenjan od 2012. godine”, navodi se u saopštenju.

Rast cijena roba i usluga koje ulaze u cijenu poštanske usluge, posebno posljednjih godina, rezultirao je finansijskim gubicima kada je riječ o ovom segmentu usluga.

“Ilustracije radi, ističemo da je gubitak na osnovu pružanja univerzalnog servisa za 2021. godinu iznosio 978.560 eura, a za 2022. godinu 2.077.018 eura. Dakle, jedinična cijena univerzalne usluge bila je daleko ispod nivoa troškovne cijene”, saopštili su iz Pošte.

Naglašavaju da naglasiti i pored neophodnog povećanja, a s obzirom na nekomercijalni pristup u formiranju cijena, ostaje dio neopravdanog finansijskog opterećenja za Poštu Crne Gore koje prouzrokuje održavanje.

“Podsjetimo, Pošta Crne Gore pruža i komercijalne poštanske usluge (sve ostale usluge na poštanskom tržištu koje ne pripadaju univerzalnoj usluzi). Cjenovnik komercijalnih usluga Pošta Crne Gore izmijenila je u aprilu 2023. godine”, saopšteno je iz Pošte.

Novi cjenovnik moguće je pronaći na portalu Pošte Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније