Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.

26. 10. 2023. 15:23 >> 15:24

CEGAS

"Jedini uslov za penziju ne smije biti 40 godina radnog staža"

Ukidanjem zakonske odredbe člana 17 stav 1 Zakona o PIO, Ustavni sud je otežao svim građankama i građanima Crne Gore put do sticanja prava na penziju, saopštili su iz Centra z agarđanske slobode (CEGAS) i pozvali novu Vladu i Skupštinu da uđu u rješavanje ovog problema odmah po formiranju.

"Ustavni sud je juče objavio odluku kojom je ukinuta odredba člana 17 stav 1 Zakona o PIO. Ukidanjem ove odredbe, odlazak u starosnu penziju muškarcima sa 66 i ženama sa 64 godine života, uz minimum 15 godina radnog staža, je onemogućen. Sada, nakon što je ova odredba ukinuta, muškarci i žene mogu steći uslove za starosnu penziju kada napune 61. godinu, ali da za to moraju imati minimum 40 godina radnog staža, ili 30 godina staža u rudnicima", saopšteno je iz CEGAS-a.

Kako su istakli, ta tu odluku glasalo je četiri od šest sudija Ustavnog suda, a protiv su bile sutkinjeSnežana Armenko i Momirka Tošić.

“U prvom saopštenju nakon donošenja ove odluke, Ustavni sud se pozvao na to da zakon o penziji diskriminiše žene, budući da im je zakonom predviđen odlazak u starosnu penziju dvije godine ranije nego muškarcima (64 u odnosu na 66), uz, ponavljamo, uslov od 15 godina radnog staža za oba pola”, navodi se u saopštenju.

Nakon ukidanja ove odredbe, kako kažu, sada je na snazi zakonski uslov da niko, bez obzira na pol, ne može steći uslove za starosnu penziju ukoliko nema 40 godina radnog staža i minimum 61-u godinu života.

Dvije sutkinje (Armenko i Tošić) koje su glasale protiv ukidanja prvobitne odredbe, u svom mišljenju jasno navele:

“Budući da Zakon o radu i Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuje jednake uslove za prestanak radnog odnosa po sili zakona, a to je 66 godina po Zakonu o radu, odnosno 67 godina po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Zakon o PIO propisuje mogućnost, ne i obavezu, svakoj ženi da ostvari pravo na starosnu penziju prije prestanka radnog odnosa po sili zakona, ukoliko sama to želi, te da navedeno zakonsko rješenje predstavlja pozitivnu diskriminaciju”, kazali su iz CEGAS-a.

Iz navedenog se prema njihovoj ocjeni može zaključiti da su žene takođe, mogle da rade do 66-e (odnosno 67-e) godine života, ali postojala je zakonska mogućnost odlaska u penziju sa 64 godine za žene. Uz to se naravno dodaje i zakonski minimum od 15 godina radnog staža za penziju, koji je ukidanjem ove odredbe od sada, 40 godina.

“Ukratko, ukidanjem ove odredbe zakona, i muškarci i žene mogu ići u penziju sa 61. godinu, ali ukoliko imaju minimum 40 godina radnog iskustva. Prije ovakve odluke Ustavnog suda, u penziju se moglo ići sa 66 godina (67 godina ako ste državni službenik/ca) i 15 godina radnog staža. Odredba koja se tiče starosne granice od 64 godine za žene nije bila obavezujuća, već ostavljena kao mogućnost koja se daje ženama da u starosnu penziju odu dvije godine ranije od muškaraca, ukoliko to žele”, piše u saopštenju.

Takođe, dodaju, ukidanjem ove zakonske odredbe, Ustavni sud otežao svim građankama i građanima Crne Gore put do sticanja prava na penziju. Bez obzira što je donja starosna granica za sticanje prava na penziju spuštena na 61-u godinu života, kao jedini obavezni uslov koji se tiče minimuma radnog staža ostao je obavezni uslov od 40 godina radnog staža, koji, u odnosu na prethodnih 15, itekako otežava svima pravo odlaska penziju.

“Pozivamo novu Vladu i Skupštinu da uđu u rješavanje ovog problema odmah po formiranju”, zaključuju iz CEGAS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније