Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

12. 09. 2023. 07:09 >> 07:09
14

ĐUROVIĆ O INFLACIJI

"Cijene kao u regionu, trgovci nijesu krivi za poskupljenja"

Zbog svakodnevnog rasta cijena, Vlada s trgovcima razmatra ponovno pokretanje kampanje „Stop inflaciji”. Kada bi to građani mogli da očekuju, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović nije mogao da precizira. Za razliku od crnogorskih, potrošači u Srbiji od sjutra pa do kraja godine u prodavnicama moći će jeftnije da kupuju određene proizvode.

Iako javnost u Crnoj Gori već mjesecima muku muči sa svakodnevnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, te apeluje na državu da konačno nešto preduzme, iz Vlade se dalje od razmatranja ponovnog uvođenja akcije “Stop inflaciji”, nije otišlo.

“Nijednu akciju i ništa nećemo da pokrećemo dok ne budemo našli saglasje sa privredom i dok ne bude jedan opšti interes da vidimo na koji model i na koji način ćemo to da sagledamo”, kaže za TVCG Goran Đurović, ministar ekonomkog razvoja i turizma.

Do tada ograničavanje cijena nije opcija kaže ministara Đurović, jer bi to vjeruje izazavalo nestašice.

Za razliku od ministra Aleksandra Damjanovića koji tvrdi da su trgovci glavni krivci zasvakodnevna posupljenja Đurović kaže da analiza cijena određenih proizvoda koju je uradio resor na čijem je čelu to ipak nije pokazala. A, evo šta je jeste.

“Da su cijene u Crnoj Gori ili na nivou regiona ili niže ili vrlo rijetko da su veće u odnosu na region. Tako da ne možemo optuživati naše trgovce i privrednike da su oni enormno povećavali cijene, jer bi se to pokazalo tom jasnom analizom”, kazao je Đurović.

I dok mi čekamo rezultate analiza, naši susjedi već preduzimaju određene korake.

“Vi ste u Crnoj Gori imali jednu jako efikasnu akciju koja se zove “Stop inflaciji” mi lansiramo jednu poprilično sličnu zovemo je “Bolje cijene”, ističe za TVCG Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljen trgovine Srbije.

A o boljim uslovima poslovanja između Crne Gore i Srbije dvojica ministara razgovarala su s udruženjima crnogorskih privrednika.

“Pričali smo o mnogo trenutnih problema koji se tiču određenih carinskih procedura, usporenih zastoja robe na tom graničnom prelazu kao i mnoge druge dodatne kontrole koje imamo prilikom uvoza ili izvozarobe”, kazao je Slobodan Mikavica, predsjednik Unije poslodavaca.

“Administrativne procedure ubijaju ekonomiju svake zemlje i perspektivu. Naš cilj je da ukinemo sve barijere, nama ne treba to. Ne samo između Srbije i Crne Gore nego u cijelom regionu”, kazao je Momirović.

I to prije svega jer je Srbija i dalje najznačajnici spoljno trgovinski partner Crne Gore.

Za prvih sedam mjeseci, prema podacima Monstata, izvoz Crne Gore u Srbiju bio je skoro 96 miliona eura, dok smo iz te države uvezli gotovo tri puta više robe odnosno 313 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније