Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.В. [ rtcg.me/Mina ]

29. 07. 2023. 07:58 >> 07:57

MINISTARSTVO POKREĆE

Kredit Crnogorske plovide kod Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa

Vlada će uplatiti kineskoj Eksim banci preostali iznos rate kredita Crnogorske plovidbe, u iznosu od 2,01 milion dolara, potvređeno je juče. Dešavalo se to i ranije, usljed finansijskih poteškoća Crnogorske plovidbe, pa je do 2020. godine Vlada pružala pomoć kompaniji iz državnog budžeta za izmirenje obaveza prema Eksim banci. No, nakon nekih poslovnih uspjeha vjerovalo se da dolaze bolja vremena i mogućnost da preduzeće obaveze izmiruje iz sopstvenih sredstava, ali uprkos tome, Vlada ponovo mora da pomaže u plaćanju rata. Imajući u vidu ovakav epilog, Ministarstvo finansija će obavijestiti Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i dostaviti potrebnu dokumentaciju, kako bi bile preduzete sve potrebne radnje radi zaštite imovinsko pravnih interesa države.

Dospjeli iznos rate kredita Crnogorske plovidbe za jul iznosi 2,5 miliona dolara, od čega se na otplatu glavnice odnosi 2,37 miliona a kamate 142,98 hiljada dolara. Od ukupnog dospjelog iznosa, Crnogorska plovidba je kineskoj banci uplatila 500 hiljada dolara, što se i navodi u juče usvojenoj informaciji o izmirenju obaveza Vlade prema Eksim banci po osnovu državne garancije izdate za potrebe kreditnog aranžmana između Crnogorske plovidbe i Eksim banke.

U informaciji se navodi da je Eksim banka u utorak dostavila Ministarstvu finansija pismo, zajedno za zahtjevom za plaćanje, u kojem traži da taj resor ispuni obavezu garanta i uplati preostali dio rate, jer Crnogorska plovidba ima poteškoća da to samostalno uradi. Nakon toga je Ministarstvo finansija tražio saglasnost Vlade za uplatu rate kredita, uzetog za raniju kupovinu brodova u Kini.

"Banka će neizmirene obaveze zajmoprimaca od 2,01 milion dolara u eurskoj protivvrijednosti na dan plaćanja uvećati za dodatne troškove kamate koji će biti naknadno obračunati do dana plaćanja, takođe u eurskoj protivvrijednosti“, precizira se u informaciji.

Ministarstvo finansija je, kako su podsjetili, od Ministarstva kapitalnih investicija tražilo informaciju da li kompanija planira uredno izmirenje obaveza koje dospijevaju 21. jula.

Ministarstvo kapitalnih investicija proslijedilo je odgovor Crnogorske plovidbe kojim su informisani da neće biti u mogućnosti da u cjelosti izmiri obaveze koje dospijevaju u julu.

Interesantno je i da je Ministarstvo finansija, u ime Vlade, izdalo garantno pismo 2010.godine, za ugovor o preferencijalnom kreditnom zajmu za kupce za kupovinu dva broda, sklopljen između Eksim banke i Crnogorske plovidbe, u iznosu od 47,4 miliona dolara.

"Ugovor je zaključen na period od 15 godina, sa fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje. Otplata kamate počela je 2010. godine, dok je otplata glavnice počela u julu 2015. godine i otplaćuje se dva puta godišnje, svakog 21. januara i 21. jula. Sredstva kredita su u cijelosti povučena“, podsjetili su iz Vlade.

Stanje duga nakon izmirenja rate, koja je dospijela 21. jula, iznosiće 9,48 miliona dolara, a rok dospijeća je 21. jul naredne godine.

Iz Vlade su podsjetili da se rješenjem Agencije za zaštitu konkurencije od 17. avgusta prošle godine utvrđuje da dodjela garancije Crnogorskoj plovidbi predstavlja nezakonito dodijeljenu državnu pomoć, što znači da je i svaka neizmirena dospjela rata kredita koju je država platila po osnovu garancije, državna pomoć u punom iznosu tih rata.

"U skladu sa tim garantnim pismom Vlada je garantovala uredno izmirenje svih finansijskih obaveza zajmoprimaca i obavezala se da će, kao garant, na osnovu pisanog zahtjeva Eksim banke, izmiriti sva dospjela dugovanja koja potražuje banka, kada zajmoprimac ne izmiri dospjele obaveze do roka dospijeća. Shodno tome, i pored mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije, Vlada je dužna da, kao garant po predmetnom kreditnom aranžmanu, izmiri obavezu prema zajmoprimcu imajući u vidu da je obaveza zasnovana ugovorom o garanciji i da u cilju održavanja reputacije i povjerenja koju Crna Gora ima u odnosu sa međunarodnim povjeriocima obaveza mora biti izvršena bez odlaganja“, objasnili su iz Vlade.

Prema dosadašnjoj praksi, Ministarstvo finansija će zahtijevati od kompanije da nadoknadi troškove koje je država imala po osnovu izmirenih obaveza u vezi sa garancijom.

"Takođe, Ministarstvo finansija će obavijestiti Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i dostaviti potrebnu dokumentaciju, kako bi bile preduzete sve potrebne radnje radi zaštite imovinsko-pravnih interesa države", kazali su iz Ministarstva finansija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније