Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J. [ TVCG ]

03. 07. 2023. 13:08 >> 10:16

STOJANOVIĆ ZA TVCG

"Očekujem od Vlade da zatraži ostavke Hodžića i Ljesara"

Smijenjeni član odobra direktora "ToMontenegra" Vuk Stojanović tvrdi da firma ‘Oki Air’ za račun našeg avio prevoznika naplaćuje određene usluge od putnika, a novac koji pripada kompaniji ne prijavljuje već ga drži na svom računu. Kaže da za period od juna do decembra nije prijavljeno više od 68. 000 eura.

To je saopštio gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Stojanović je sa funkcije Odbora direktora smijenjen prošlog ponedjeljka, a navodi da mu niko nije dostavio rješenje o smjeni, već da je za to saznao iz medija. Smjena je uslijedila nakon što je ukazao na neregularnosti u kompaniji.

“Mjesecima unazad ukazivao sam na mnogo neregularnosti ali ono što je sad aktuelno je nezakonitost  vezano za člana Odbora direktora Orhana Hodžića i predsjednika Odbora direktora "To MNE" Pavla Ljesara. Hodžić je bio vlasnik kompanija “Oki Air” u Podgorici, Beogradu i Ljubljani kada je ušao u odbor direktora državne avio kompanije. Po članu osam, Agencije za sprečavanje korupcije on je bio dužan da prijavi sukob interesa što nije učinio”, ispričao je Stojanović u Jutarnjem programu.

Iako je zatraženo mišljenje ASK o ovom slučaju, Stojanović kaže da ono nije dostavljeno, bar ne za vrijeme dok je on bio član Odbora direktora.

“Čudno je da je tokom maja na volšeban način došlo do promjene vlasništva u svim kompanijama, i to baš od 8. maja do 29. maja. Koliko znam, 8. maja je promijenjeno vlasništvo nad kompanijom u Podgorici, 26. maja nad kompanijom u Ljubljani i 29. maja nad kompanijom u Beogradu”, naveo je Stojanović.

Iz kompanije “Oki Air” negirali su da postoji dug po osnovu naplate viška prtljaga a Stojanović kaže da je do podataka došao kontrolom od juna do decembra 2022. godine.

“Ustanovljeno je da samo na jednoj poziciji na Aerodromu Podgorica, Hodžić nije prijavio višak prtljaga koji je naplatio od putnika u visini od više od 68.000 eura. Iz kompanije kažu da to nije tačno ali ja imam fakture koje su izdate od strane “Air MNE”, koje imaju žig. Fakture su izdate u aprilu, maju i junu 2023. a prihod “Air MNE” nije proknjižen u prethodnoj godini i nije ušao u završne račune prethodne godine. To je samo dio onoga što treba da se kontroliše”, pojasnio je Stojanović.

Dva dana pred smjenu, Stojanović je tražio da mu se dostavi što je urađeno po pitanju ovih dugovanja.

“Ništa mi nije rečeno. Stigmatizuju me jer ukazujem na probleme, a moje kolege pokušavaju da pokažu da sam zbog toga problematičan”, naveo je Stojanović.

Iz kompanije “Oki Air” je rečeno da njegovi navodi nijesu tačni, Hodžić je naveo da je iz kompanije izašao prije nego je ušao u bord direktora i da će tražiti satisfakciju pred sudom.

“Neprosredno pred produženje ugovora Hodžić je bio u registru, dostavio sam dokaz da je bio vlasnik 25. maja. Tako da je diskutabilno to što se ponosi uspjesima, a svoj najveći ponos prenosi na druga lica. Samo ukazujem da neko državnim novcem pokušava da finansira dio privatnog poslovanja i ja imam dokumente za to što govorim”, rekao je Stojanović.

Na pitanje zbog čega "Air MNE" nema poslovnicu u Podgorici i zašto komapnija ne prodaje karte, Stojanović je kazao da je pokrenuta inicijativa u menadžmentu da se poslovnica otvori.

“U januaru ove godine, dostavljena analiza i ja imam dokaz i za to, a ona je pokazala da poslovnica ima pozitivne efekte da je bolje da imao na baznom aerodromu i u gradu”, kazao je Stojanović.

Na pitanje zašto ranije nije javno nastupio, objasnio je da je pokušao da unutar kompanije riješe to pitanje.

“Tražio sam da zakažemo sjednicu ali je nije bilo. Pri tome je bilo nekoliko izbornih ciklusa u odboru direktora i bilo bi nepristojno da izlazim u medije jer bi to bilo upotrijebljeno u političke svrhe, a to mi nije bio cilj”, pojasnio je Stojanović.

Kazao je da je kompanija "ToMontenegro" sigurna i stabilna ali da ovakve afere škode ugledu.

Naveo je da od Vlade očekuje da Hodžić podnese ostavku i da otkloni nepravilnosti "ali isto treba da učini i za Ljesara koji je tome svemu kumovao”.

 U emisiju su bili pozvani Hodžić i Ljesar ali su kazali da nijesu u prilici da se odazovu. 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније