Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

11. 10. 2023. 09:03 >> 11:08

LjESAR

Let bio rizičan, ali izveden po svim standardima i uz iskusnu posadu

Predsjednik Odbora direktora Air Montenegra Pavle Ljesar ističe da je specijalni let evakuacije naših građana iz Izraela bio rizičan i zahtijevao dobru organizaciju. Odrađen je po svim standardima koje ovakve situacije zahtijevaju, uz dobru sinhronizaciju svih službi.

Ljesar je u Jutarnjem programu RTCG rekao da je sve ono što se dešavalo, kako je kazao, "iza zavjese" tražilo jednu složenu organizacijsku borbu i sinhronizaciju svih službi, Ministarstva vanjskih poslova, konzularnih odjeljenja, osiguravajućih kuća...

"Organizovati i običan let ka Tel Avivu u ovim okolnostima rigorozan je proces zbog svih procedura u toj zemlji. Kada na to dodamo da su naši čarter letovi, sprovođeni noć prije, otkazani zbog visokog stepena rizika, onda je jasno koliko je ovo bio kompleksan i proceduralan poduhvat. Radi se o nestandardnom letu za koji su potrebne sve analize da se umanji rizik", objašnjava Ljesar.

Naše službe bezbjednosti dale su, dodaje, nemjerljiv doprinos svojim analizama i sve je sprovedeno po evropskih standardima i preporukama EU.

"Razmatrani su razni bilteni izdati za posade i odlučeno je da se pošalje posada koja ima iskustva sa reparticionim letovima, a nažalost mi sa tim imamo iskustva. Određena je ruta, gorivo, alternativne rute ukoliko dođe do promjene prije leta, u toku i nakon leta", navodi Ljesar.

Kako dodaje, na kraju je posada bila ta koja je nakon toliko organizacije, morala da sprovede let, a oni su to odradili na jedan standardan način.

Ukoliko bude potrebno, Ljesar poručuje, nacionalna avio-kompanija će ponovo biti u službi države i građana.

Petričević: Evakuacija dobro organizovana i odrađena vrlo brzo

Jedan od putnika na specijalnom letu bio je i Miloš Petričević koji je kazao da je sve bilo organizovano vrlo brzo.

On je u Izraelu 13 mjeseci i, kako kaže, svi koji su pošli da rade u tu zemlju znali su gdje idu i da postoji rizik za bezbjednost. Ali decenijama je to, ipak, bila bezbjedna zemlja i ovako nešto je došlo neočekivano.

"Ja sam bio u Netanji, primorskom gradiću, i imali smo sreću da su napadi bili južno i u centralnoj regiji, tako da nijesmo direktno osjetili opasnost, ali vidjeli smo kako funkcioniše 'gvozdena kupola' proteklih dana i postojala je bojazan da to može doći i do tog grada vrlo brzo. U posljednjem trenutku sam se odlučio za odlazak i reakcija je bila brza i jako dobro sprovedena. Samo nekoliko sati je prošlo od kontakta sa konzulatom do ulaska u avion", objašnjava Petričević.

Objašnjava da je naša kompanija uzela i druge kojima je bio potreban prevoz, pa su na letu bila i četiri hrvatska sveštenika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније