Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.Љ. [ Mina Biznis ]

20. 06. 2023. 11:39 >> 11:39

AMCHAM

Potreban adekvatan dijalog i riješeni pravni odnosi

Vlada prije pokretanja novog javnog poziva za izbor agenta registracije domena .me mora imati adekvatan dijalog i riješene pravne odnose sa postojećim investitorima, ocijenjeno je iz Američke privredne komore (AmCham), čiji je doMEn članica.

Predstavnici AmCham-a su kazali agenciji Mina-business da vladavina prava, kao i poštovanje svih zakonskih procedura i propisa, mora biti imperativ za sve društvene aktere, a na čemu Američka privredna komora permanentno insistira, pa shodno tome i u ovom slučaju.

“U tom smislu smatramo da Vlada prije pokretanja novog javnog poziva za izbor agenta, mora imati adekvatan dijalog i riješene pravne odnose sa postojećim investitorima”, odgovorili su iz AmCham-a na pitanje da prokomentarišu najavu raspisivanja javnog poziva za agenta registracije domena, imajući u vidu da kompanija doMEn ugovor smatra obnovljenim.

Predstavnici američkih kompanija GoDaddy.com LLC i Identity Digital, osnivači doMEn-a koji upravlja registrom .me, saopštili su ranije da crnogorska Vlada odlukom o raspisivanju javnog poziva za izbor agenta za registraciju .me domena ignoriše ugovorne obaveze, što narušava njen kredibilitet u sprovođenju vladavine prava.

Oni su kazali da su pažljivo proučili Ugovor i sigurni su da je on obnovljen u skladu sa članom 8.1. koji reguliše procedure obnove Ugovora.

AmCham, kako su rekli njeni predstavnici, stalno ukazuje na važnost blagovremenog i kontinuiranog dijaloga kada su u pitanju procesi između donosioca odluka i poslovne zajednice, te na predvidljivost poslovanja i transparentnost u donošenju odluka, kao nekim od ključnih kriterijuma spram kojih se određuju renomirani investitori.

“Upravo zbog toga iznenađuje nedostatak kvalitetnog dijaloga između Vlade i naše kompanije članice doMen”, naveli su iz AmCham-a.

Kompanija doMEn je, kako su rekli, u većinskom vlasništvu renomiranih američkih kompanija, GoDaddy.com LLC i Identity Digital, koji predstavljaju lidere u svijetu IT-a.

“U prethodnom periodu ostvarila je zavidne poslovne rezultate, pozicionirajući se na međunarodnom tržištu kao jedan od najboljih crnogorskih brendova, i povezujući se sa najvećim i globalnim gigantima kakav su Google, Facebook/Meta i drugi”, precizirali su iz AmCham-a.

Oni su rekli da ukoliko želimo da kompanije takvog renomea budu prisutne u Crnoj Gori, moramo graditi poslovni ambijent na gore navedenim vrijednostima.

U AmCham-u su na pitanje kakva se poruka šalje američkim i potencijalnim investitorima odgovorili da izvještaj AmCham-a o poslovnom ambijentu ukazuje na kontinuirani pad kvaliteta poslovne klime, pa je tako ukupna prosječna ocjena za period 2021-2022. iznosila 5,65, što je niže od ocjene iz Izvještaja za 2019 – 2020 kada je prosječna ocjena iznosila 5,8, ili ranije za period 2017 - 2018. kada je dostizala vrijednost 6,29.

“Kao jedan od glavnih razloga nezadovoljstva poslovnim okruženjem, članice AmCham-a navode političku nestabilnost koja evidentno snažno utiče na priliv investicija. Vladavina prava je i dalje velika prepreka stvaranju konkurentnog i fer tržišta, dok česte izmjene važnih sistemskih zakona unose pravnu nesigurnost”, smatraju u AmCham-u.

U takvim okolnostima, kako su dodali, bilo koje iskustvo koje dodatno umanjuje povjerenje investitora u vladavinu prava, ili upućuje na neadekvatan odnos države prema investitorima, svakako šalje negativnu sliku i destimuliše interesovanja velikih globalnih brendova za ulaganjem u Crnu Goru.

Na pitanje kako u AmCham-u vide razrješenje te situacije, odgovorili su da učešće Crne Gore u pretpristupnom procesu EU i članstvo u NATO-u čine atraktivnom investicionom destinacijom, a predvidljivo i transparentno poslovno okruženje zasnovano na vladavini prava je preduslov za dolazak novih i zadržavanje postojećih investitora iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i EU.

“Smatramo da je potrebno još jednom razmotriti pravne, političke, ekonomske, ali i reputacione aspekte ovakve odluke, jer je jako važno da prilikom građenja stimulativnog poslovnog ambijenta vodimo računa koje poruke šaljemo”, rekli su iz AmCham-a.

Ako se tome doda, kako su zaključili, da je jedna od ključnih preporuka Američke privredne komore iz njihovog Izvještaja o poslovnom ambijentu da IT mora biti strateška razvojna grana ekonomije, jasno je da tom pitanju treba dati neophodnu pažnju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније