Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 02. 2014. 19:16 >> 19:18
1

POTPISAN SPORAZUM

Mađarska pomaže crnogorskoj poljoprivredi

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i zamjenica državnog sekretara u Ministarstvu ruralnog razvoja Mađarske Katalin Tot potpisali su danas Sporazum o saradnji, kojim će se iskustvo Mađarske u unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i razvoja ruralnih područja na putu pristupanja EU biti prenijeto Crnoj Gori.

"Tokom sastanka je ocijenjeno da će najinteresantnije oblasti za unaprjeđenje odnosa dva ministarstva biti stočarstvo, biljna, posebno proizvodnja žitarica, vina, mesnih prerađevina, prenos znanja i novih tehnologija", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Tot je navela da bi iskustvo mađarske u pisanje projekata i aplikacija za korišćenje evropskih fondova moglo biti vrlo značajno za crnogorske poljoprivrednike.

"Poljoprivrednici treba da znaju da će imati mogućnost korišćenja evropskih sredstava za unaprjeđenje proizvodnje i postizanje veće konkuretnosti, samo ako na vrijeme počnu sa edukacijom na tom polju. Prilikom pristupanja EU, farmeri u Mađarskoj su mali dosta problema sa apliciranjem, što je trebalo naučiti", kazala je Tot.

U saopštenju se dodaje da je ona kazala da će prvi konkretan korak u saradnji biti podrška Mađarske 40. Sajmu hrane u Budvi, koji se održava od 03. do 05. aprila., kao zemlje partnera.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Pos prisustvovao je današenjem sastanku. On je istakao mogućnost edukacije crnogorskih studenata i farmera i podsjetio da je u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom poljoprivrede obezbijeđeno više stipendija za školovanje u Mađarskoj, posebno u oblasti veterine.

"Mađarska je ponudila stipendije za crnogorske studente. Oglas je još otvoren. Finansiramo sve troškove, računajući i smještaj i prevoz. Dodano zajedno smo obezbijedili i FAO stipendije za studente iz agrarnih nauka, koji bi imali šansu da se usavršavaju na mađarskim fakultetima i stečeno znanje primjene u crnogorskoj poljoprivredi", kazao je Pos.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније