Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

05. 11. 2022. 12:54 >> 12:55
1

SPORAZUMI SA DVIJE KOMPANIJE

Đukanović: EPCG napravila veliki iskorak

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) AD Nikšić i kompanije "UGT Renewables" i "Hyundai Engineering", potpisale su Sporazum o zajedničkom razvoju projekt, kojim je predviđen zajednički razvoj projekata iz energetike, s fokusom na izgradnju solarnih elektrana i postrojenja za skladištenje električne energije.

Sporazum su, u Vila “Gorica”, potpisali predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, izvršni direktor "UGT Renewables" Adam Cortese i strateški menadžer "Hyundai Engineering", Park Sang Min.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Đukanović je rekao da potpisivanjem ovog sporazuma, EPCG čini veliki iskorak.

“EPCG je ovim napravila iskorak ne samo u kontekstu energetske tranzicije i prevazilaženja efekata globalne energetske krize, nego i u svjetlu činjenice da se ovakvim projektima nadoknađuje to što se, tokom prethodnih decenija, nije ulagalo u izgradnju novih proizvodnih pogona EPCG te da se, pokretanjem projekta „Solari 3000+ i 500+“ krenulo u veliki investicioni ciklus”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, poželio je potpisnicima sporazuma uspješan zajednički rad, ističući spremnost države da pruži ključni doprinos uvezivanju respektabilnih međunarodnih i domaćih privrednih subjekata.

On je kazao da je siguran da će iskustvo crnogorskih partnera iz SAD i Južne Koreje doprinijeti da u saradnji sa EPCG i drugim zainteresovanim kompanijama Crna Gora dođe do zelene energije.

“Crna Gora čeka više od 40 godina da dobije nove energetske objekte. Čuvajući našu životnu sredinu, a proizvodeći energiju, ne samo sa sopstvene potrebe, već i za izvoz. Sa takvom proizvodnjom, dolazi i progres”, kazao je Abazović.

On je istakao da je potpisani Sporazum značajan za kompanije i za bilateralne odnose zemalja potpisnica.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, apostrofirala je značaj ovog sporazuma za razvoj međudržavnih odnosa, naglašavajući ciljeve američke trgovinske misije u Crnoj Gori.

“Cijenim da je ovo jedinstvena prilika za američke investitore, a njihovo omasovljenje na ovom prostoru nesumnjivo bi doprinijelo realizovanju razvojnih potencijala vaše zemlje, naročito u domenu energetike, gdje nas tekuća globalna kriza dodatno opominje i usmjerava u pravcu dekarbonizacije i energetske diverzifikacije. Tako nešto je, takođe, komplementarno sa onim što je naš zajednički interes: produbljivanje veza između dvije prijateljske države", kazala je Rajzing Rajnke.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније