Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R. [ Mina ]

01. 06. 2022. 16:16 >> 16:19

START UP HUB DIGITAL DEN

Zakon za sveukupni razvoj inovacionog ekosistema

Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija pokreće novu industriju i doprinosi sveukupnom razvoju inovacionog ekosistema Crne Gore, ocijenjeno je na događaju koji je organozovao crnogorski start up hub Digital Den.

Digital Den je, u saradnji sa američkim Stejt Departmentom, u okviru programa Montenegrin Tech and Startup Bridge (MSTB), u Podgorici organizovao prvu konferenciju iz serije planiranih o Zakonu o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija.

Događaj pod nazivom Digital Den Connects - Investments okupio je predstavnike crnogorske Vlade, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), start up-ova iz zemlje i regiona, kao i predstavnike biznis zajednice, institucija i organizacija, koji su diskutovali o benefitima koji Zakon ima za privrednike, ekonomiju i inovatore.

Osnivač i direktor Digital Den Hub-a, Darko Ivanović, saopštio je da Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija pokreće novu industriju i pruža nove mogućnosti.

„Zakon osvjetljava put svima nama koji želimo da pravimo nešto novo i da postavimo Crnu Goru na regionalnu i mapu investicija i inovacija“, kazao je Ivanović.

On je podsjetio da je taj inkubator već predstavio jednu generaciju crnogorskih i regionalnih start up-ova pred američkim investitorima, ali i doveo prve američke start up inicijative kod nas.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, je na panelu pod nazivom Kako se start up ekosistem osnažuje primjenom inovacionih zakona, ocijenila da su inovatori i njihove ideje budućnost Crne Gore.

„Ovo je početak vrha, ovo su velike šanse. Ovaj most nije samo most koji je dobar u SAD-u, ovo je most koji je značajan za Crnu Goru. Želim da vidim više šansi za posao, više mladih ljudi koji ostaju u Crnoj Gori, kao i jačanje ekonomije. Nadam se da ćete implementirati zakon koji je sjajna prilika da se investira u vašu budućnost, odnosno start up-ove“, navela je Rajzing Rajnke.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović, osvrnula se na Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i inicijative Digital Den Hub-a kao priliku za kreiranje povoljnih uslova za one koji žele da ulažu u inovativnost.

„Zakon donosi set podsticajnih mjera, koji se, između ostalog, odnosi na poreske olakšice i sveukupni razvoj inovacionog ekosistema. Na dobrom smo putu da zajedničkim snagama omogućimo kontinutiet njihovog razvoja start up. Vlada će raditi zajedno da svima približi Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija u realnom životu i predstavi sve njegova benefite, koje svi očekujemo“, rekla je Šćepanović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da nije poenta pričati samo o Zakonu o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, već da je ovo i prilika da se napravi presjek crnogorskog društva i privrede u odnosu na proces digitalne transformacije.

„Na ozbiljnom smo zadatku da Crna Gora napravi korak sa razvijenim svijetom. Mnogo je potreba za dobrim stručnjacima i projektima, a nažalost je mnogo toga na čekanju. Nijesam pristalica promjene, već primjene zakona. Ovim zakonom se zadire u set poreskih zakona. Potrebno je nadomjestiti probleme koji su se pojavili i to treba da bude u fokusu Ministarstva“, kazao je Damjanović.

On je naglasio i da je dolaskom prve firme i start up-a iz SAD-a, koji se, pored ostalih start up-ova, predstavio na ovom događaju, upaljena lampica prije svega državi.

„Državi su potebne ove stvari, jer nemamo dovoljno kapaciteta. Pružamo vam punu podršku, imaćete partnere u ovom Ministarstvu da ovu priču dovedemo do kraja“, poručio je Damjanović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je ocijenio da je promocija Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija bila na niskom nivou.

„Ovo je sjajna ideja i fantastičan događaj. Dalji kanali su preko privrednika i Američke privredne komore, kako bi se ova ideja proširila i dobila svoj zamah i efekat u narednom periodu“, kazao je Đurović.

Nakon panela uslijedilo je predstavljanje prve generacije Digital Den-a, koji je pozicinioran kao regionalni centar za inovacije i start up hub i kao takav povezuje sve značajne aktere u crnogorskoj ekonomiji kako bi podstakao razvoj nove grane industrije.

Nakon prve, u predstojećem periodu uslijediće i konferencije iz iste serije, Digital Den - Regions i Digital Den - Continents, na kojima će biti riječi o postavljanju Crne Gore na regionalnu, evropsku i svjetsku mapu naučno-istraživačkog i inovacionog sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније