Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

28. 03. 2022. 20:31 >> 21:40
2

“ZAUSTAVITI POSKUPLJENJA”

Političari da pokažu da su tu zbog građana

Rastom cijena najviše su pogođeni socijalno ugroženi građani, a političari moraju da zaborave na nesuglasice i donesu odluke koje će dovesti do poboljšanja životnog standarda, poručio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u emisiji “Naglas”, na TVCG.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković kaže da rast cijena bilježimo još od aprila prošle godine. Navodi da poskupljenja nijesu samo posljedica rata u Ukrajini, već i kovid krize u prethodne dvije godine.

Podsjeća da je zvanična statistika u februaru pokazala da nam je inflacija 6,7 odsto.

“Veoma je alarmantna situacija”, poručio je Mulešković i dodao da zbog povećanja cijena najviše trpe socijalno ugroženi.

“Svi ljudi koji donose odluke u državi moraju da pokažu da su tu zbog građana i moraju da nađu način da sjednu zajednu, da zaborave na nesuglasice i donesu odluke koje će dugoročno da donesu poboljšanje položaja upravo socijalno ugroženim kategorijama”, poručio je Mulešković.

Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) kaže da USSCG do sada nije imala nijedan razgovor sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. Neki od njihovih zahtjeva su, ipak, kako dodaje zaživjeli kroz program Evropa sad.

“Mi iz dana u dan više i ne možemo da partimo kolika su ta poskupljenja i nažalost, čini mi se da će sve ovo anulirati pozitivne efekte “Evrope sad”. Sa druge strane nemamo institucije koje treba da donesu strateški važne akte kojim bi zaustavili dalje urušavanje životnog standarda”, poručila je Mihajlović.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević kaže da stalno raste broj onih koji su ispod granice siromaštva.

“I ne vidim u ovom momentu načina da se to popravi. Jedini način je da se zaustavi rast cijena, a kako, to neka Vlada nađe rješenje to je njen zadatak”, poručila je Nikčević. Ona je navela da CEZAP sada bilježi više pritužbi potrošača. 

"Sada su svi u teškoj situaciji, pa i kad kompanije nešto prodaju teško da će vratiti novac građanima", poručila je Nikčević.  

Vlado Lakić iz Udruženje stočara Crne Gore za sjutra je najavio protest proizvođača mlijeka. Kaže da će dio mlijeka donirati nekim ustanovama.

Predstavnik “Penzionera sjevera” Sadik Klimenta navodi da penzioneri nijesu osjetili program “Evropa sad”.

“Kako preživljavati sa 150 ili 200 eura. Pozvali bi predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da nam kažu kako da preživimo sa tim penzijama”, poručio je Klimenta.

Meso skuplje 35%, trenutno bez rasta cijena

Izvršni direktor kompanije "Franca" Hilmija Franca, kaže da je zabilježen rast cijena junećeg, telećeg i jagnjećeg mesa do 35.

Posljednjih mjesec dana, kako navodi, nema promjena cijena, a nada se da će tako i da ostane do ljetnje sezone.

“Šta će se dalje dešavati zavisi od mnogo faktora”, poručio je Franca.

On je naveo da je ta kompanija dva puta povećala cijene proizvoda po 10 odsto.

“Mislim da ćemo se sada zaustaviti”, poručio je Franca.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније