Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

21. 10. 2021. 09:46 >> 09:54
2

NIKČEVIĆ

Položaj potrošača gori nego ikada, država da reaguje

Položaj potrošača u Crnoj Gori je loš, gori nego ikada do sada, smatra Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača. O tome da li postoji mehanizam za zaštitu potrošača u postojećim uslovima, Nikčević napominje da je u Crnoj Gori slodno tržište i da se cijene ne mogu ograničavati. Ipak, smatra da u kriznim situacijama država mora da preduzme određene mjere.

"Sve cijene su otišle na gore i to drastično. Neki artikli su poskupili i 50%. To što se nije povećala cijena hljeba skoro je zanemarljivo, a pitanje je koliko ima onih koji ni hljeb ne mogu da kupe", kaže Nikčević.

Po njoj je logično da cijene rastu usljed rasta cijena goriva ali ističe da je potrošač najugroženija karika u lanci proizvođač, trgovac, potrošač.

"Potrošači nam se uglavnom žale da se ne može živjeti. Mislim da se među njima uvukao strah da tome nema kraja. Cijena hljeba nije viša ali gdje su ostale namirnice i ostalo. Ne može se kupovati samo hljeb", kaže Nikčević.

Ukazuje i na pojavu novog termina i pojave.

"Kupuje se voće o povrće koje treba da se baci pa sada imao naziv 'second hand voće i povrće", ističe Nikčević.

O tome da li postoji mehanizam za zaštitu potrošača u postojećim uslovima, Nikčević napominje da je u Crnoj Gori slodno tržište i ne mogu se ograničavati cijene. Ipak, smatra da u kriznim situacijama drava mora da preduzme mjere. Ona je pozdravila najavu o osnivanju robnih rezervi.

Dnevno prema riječima Nikčević, Centru za zaštitu potrošača javi se najmanje 20 nezadovoljnih građana.

"Preko 80% nam se javljaju građani lošeg imovnog stanja koji ne mogu podmiriti osnovne životne potrebe. Računi rastu neobjašnjivo", kazala je.

Ukazuje da Centar za zaštitu potrošača ima savjetodavnu ulogu, ali kaže, da im se građani često jave kasno.

"Tu smo i da napišemo prigovor ili slično ali često građani preduzmu određene mjere pa nam se onda jave, tada je kasno", ukazuje Nikčević.

U Centru planiraju da pokrenu inicijativu za ukidanje plastičnih kesa.

"To ide sporo. Država treba da donese zakon i zabrani plastične kese. Jasno je da su kese preskupe. Zakonom je zabranjeno da se naplaćuju reklamne kese. Radićemo da se vrate papirne kese da budu besplatne ili da se uvedu cegeri", kazala je Nikčević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније